Pamätajte, že Vaše zložky môžu obsahovať alergény, ktorým sa chcete vyhnúť .
Pokiaľ máte pochybnosti, prekontrolujte informácie na výrobku, alebo kontaktujte výrobcu.
x

Prihlásiť sa ku svojmu účtu

x

Vytvoriť účet

Your birthday (it's optional)

- Read more...

Slovník pojmov

  • A2 definície
    1. Avokádo

      Tropické ovocie, ktoré sa používa tak v kuchyni ako i v kozmetike. Je pokryté nejedlou zelenou šupkou a pozostáva z jednej časti s veľkou kôstkou a výživnou dužinou s vysokým obsahom tuku. Je to populárna prísada do šalátov, polievok a pást.

    2. Amarant

      (Pol.) Szarlat.  Plodina zo Strednej Ameriky. Zrno má zaujímavú sladkú chuť a obsahuje bielkoviny, škrob a tuk. Je to hodnotná obilná plodina, ktorá sa pestovala už v predkolumbovskej ére. Momentálne je považovaná za plodinu, ktorej kultivácia by mohla zmenšiť problém svetového hladu kvôli svojej odolnosti voči suchu, vysokej plodnosti a vysokej energetickej hodnote.

  • B2 definície
    1. Brownie

      Jeden z najznámejších Americkým koláčov, ktorého meno pochádza z jeho hnedej farby. Je jednoduchý na prípravu, obsahuje múku, vajcia, tuk, horkú čokoládu a vanilkový extrakt.

    2. Baklava

      Veľmi sladký dezert populárny v Grécku, Turecku, Arménsku a Balkánskych krajinách. Tvoria ho vrstvy lístového cesta plnené medom a orechmi alebo mandľami. Baklava sa poleje polevou alebo sirupom z cukru, medu, vody, citrónovej šťavy a posype sa jemne nasekanými pistáciami. Podávajte na záver jedla so šálkou silnej kávy alebo čaju.

  • C4 definície
    1. Crème brulee

      Jeden z najpopulárnejších dezertov na svete. Pochádza z Francúzskej kuchyne. Vyrába sa z mlieka, vanilky, vajec, smotany a cukru. Zmiešané prísady sa nalejú do malých nádob a nechajú sa stuhnúť. Vychladnutá zmes sa posype vrstvou cukru, ktorý sa karamelizuje v rúre na pečenie alebo špeciálnym horákom pred podávaním.

    2. Clafoutti

      Typické Francúzske pečivo z oblasti Limousin. Skladá sa z ovocia (čerešne, jablká, slivky alebo bobuľové ovocie) zaliateho polo tuhou masou zmiešanej múky, vajec, cukru a mlieka. Toto celé sa potom pečie v rúre.

    3. Cassata

      Typická Sicílska torta, ktorá sa skladá z piškótového základu, ktorý je namočený do čerešňového likéru a masy, ktorá sa skladá z riccotty, kandizovaného ovocia a horkej čokolády.

    4. Charlotte

      Veľmi oblúbený Francúzsky koláč z krehkého cesta, alebo polo-krehkého, plnený jablkami (môžu sa nahradiť iným ovocím). Zvyčajne je ovocie na tenko nakrájané na povrchu koláča a posypané práškovým cukrom.

  • D2 definície
    1. Doplnky na zdobenie

      Ku veľkému výberu rôznych farebných topingov, fondánov a vopred pripravených ozdôb v podobe kvetín, zvierat – všetko sa dá spraviť z cukru – sa pripája niekoľko doplnkov, ktoré vám môžu pomôcť vytvoriť naozaj nádherné a jedinečné ozdoby alebo koláče
      a) Vrecko na zdobenie – môže byť buď na jedno alebo na viac použití a používa sa na zdobenie koláčov alebo na plnku. Vrecká vyrobené z fólie (väčšinou na jedno použitie) sú viacvrstvové a sú zvnútra hladké, aby sa hmota po nich čo najľahšie kĺzala, a drsné na povrchu, aby sa dobre držali. Tieto vrecká sú tiež vhodné na výrobu pusiniek a cookies.
      b) perá – prírodné (cukrové) gelové perá, ktoré sa používajú na dekoráciu koláčov a tort. Na moment ich vnorte do horúcej vody, alebo ich zohrejte v dlaniach, aby sa ľahšie rozotierali na tortu.
      c) striekačka – ideálna pre detailné čokoládové ozdoby. Ponorte striekačku do čokolády, natiahnite čokoládu a zdobte. Existuje veľa rôznych rád, ako to robiť.
      d) papierové košíky – papierové ružice, ideálne na muffiny, tarty a cookies. Možno ich dostať v rôznych farbách.
      Cena každého z týchto doplnkov sa pohybuje od niekoľko Eur až do niekoľko desiatok Eur.

    2. Doska na cesto

      Cesto by sa malo miesiť na doske na cesto. Predtým, ako sa na trhu objavili silikónové dosky, používali sa drevené dosky na miesenie. Niektoré majú na okrajoch drážky, aby prísady nestekali na stôl. Napriek tomu, že drevené dosky môžu slúžiť v domácnosti aj niekoľko rokov, sú celkom rozmerné. Ich uskladnenie je vždy problematické. Navyše, ťažko sa z nich odstraňujú zvyšky cesta.
      Silikónové dosky na cesto sú, pre porovnanie, oveľa pohodlnejšie. Môžu ľahko zložiť alebo zmotať a umývať ich tiež nie je žiaden problém.
      Doska na cesto stojí okolo 10 eur.

  • E1 definícia
    1. Elektriká forma na pečenie

      Napriek svojej malej veľkosti, elektrická forma na pečenie nie je o nič horšia ako rúra. Táto mini rúra je elektricky napájaná a veľmi dobre vedie teplo vďaka tomu, že je vyrobená z hliníka. Je ideálna na pečenie koláčov. Vďaka malému priezoru na hornom kryte môžeme vidieť, ako sa naše koláče a pečivá dvíhajú a stávajú sa z nich chutné kysnuté koláče a oveľa viac.
      Cena: okolo 30 eur.

  • F6 definície
    1. Formy na koláče

      V závislosti na materiáli, z ktorého sú vyrobené, rozlišujeme 3 typy:
      a) Silikónové formy – v poslednom čase veľmi populárne a drahé formy. Odporúčajú sa pre tých, ktorí často pečú. Koláče upečené v tejto forme sa nelepia. Túto formu netreba mastiť, vysypať strúhankou alebo pokrývať papierom na pečenie pred pečením.
      b) Plechové nádoby – ideálne na väčšie a rovné koláče. Aby ste sa uistili, že sa váš koláč neprilepí k forme, prikryte formu papierom na pečenie, alebo ho vymastite a posypte strúhankou.
      c) Keramické formy – na koláče a pečivo, ktoré by sa mali podávať vo forme, v ktorej sa piekli. Napríklad, rôzne druhy tartu.
      Z hľadiska tvaru rozlišujeme:
      a) Formy na ovocné koláče – obdĺžniková forma pre ovocné koláče, malá forma s dĺžkou 30cm, navrhnutá na pečenie rýchlych koláčov, napríklad perníka.
      b) Typická obdĺžniková alebo štvorcová forma – navrhnutá na pečenie cheesecaku, charlotte, koláčov s ovocím.
      c) Koláčová forma – forma s odnímateľným spodkom. Ideálna na pečenie: nepečeného cheesecaku alebo piškótového cesta na torty. Niektoré formy majú odnímateľné dno s komínom, čo umožňuje rovnomerné pečenie a predchádza nedopečenému koláču.
      d) Forma na žlté koláče – vysoká forma s komínom na pečenie Veľkonočného koláča.
      Ceny sa pohybujú od niekoľko eur až po niekoľko desiatok eur.

    2. Formy na koláče

      V závislosti na materiáli, z ktorého sú vyrobené, rozlišujeme 3 typy:
      a) Silikónové formy – v poslednom čase veľmi populárne a drahé formy. Odporúčajú sa pre tých, ktorí často pečú. Koláče upečené v tejto forme sa nelepia. Túto formu netreba mastiť, vysypať strúhankou alebo pokrývať papierom na pečenie pred pečením.
      b) Plechové nádoby – ideálne na väčšie a rovné koláče. Aby ste sa uistili, že sa váš koláč neprilepí k forme, prikryte formu papierom na pečenie, alebo ho vymastite a posypte strúhankou.
      c) Keramické formy – na koláče a pečivo, ktoré by sa mali podávať vo forme, v ktorej sa piekli. Napríklad, rôzne druhy tartu.
      Z hľadiska tvaru rozlišujeme:
      a) Formy na ovocné koláče – obdĺžniková forma pre ovocné koláče, malá forma s dĺžkou 30cm, navrhnutá na pečenie rýchlych koláčov, napríklad perníka.
      b) Typická obdĺžniková alebo štvorcová forma – navrhnutá na pečenie cheesecaku, charlotte, koláčov s ovocím.
      c) Koláčová forma – forma s odnímateľným spodkom. Ideálna na pečenie: nepečeného cheesecaku alebo piškótového cesta na torty. Niektoré formy majú odnímateľné dno s komínom, čo umožňuje rovnomerné pečenie a predchádza nedopečenému koláču.
      d) Forma na žlté koláče – vysoká forma s komínom na pečenie Veľkonočného koláča.
      Ceny sa pohybujú od niekoľko eur až po niekoľko desiatok eur.

    3. Fritovací olej

      Zmes živočíšneho a rastlinného tuku, ktorý má dobrú odolnosť voči vysokým teplotám. Používa sa na vyprážanie šišiek, anjelských krídel, rýb, mäsa a hranoliek.

    4. Forma na ovocný koláč

      Obdĺžniková forma na pečenie, okolo 30cm dlhá a 10cm vysoká. Používa sa na prípravu koláčov, paštét a mäsa.

    5. Fondán

      Tiež sa volá cukrová pasta. Používa sa pri zdobení tort a koláčov. Robí sa z práškového cukru zmiešaného s bielkami a citrónovou šťavou.

    6. Forma na koláč

      Pevná kovová forma, ktorá sa používa na pečenie koláčov.

  • G0 definície
  • H1 definícia
    1. Halva

      Ozdôbka, ktorá pochádza z Indie. Je veľmi populárna v Turecku, Rusku a v Balkánskych krajinách. Skladá sa z karamelu a rozdrvených olejových semiačok. Robí sa vo veľa alternatívach, z ktorých k najpopulárnejším patria: sezamová halva, orechová halva a slnečnicová halva.

  • I1 definícia
    1. Ingrediencie

      (Lat.) prísady. Zastaralý výraz pre korenia, ktoré sa pridávajú do jedla.

  • J1 definícia
    1. Jablkový koláč

      (Angl.) Jablkový koláč – charlotte. Je to koláč s čerstvým, alebo poločerstvým ovocím, ktorý je veľmi populárny v USA. Je plnený jablkami zmiešanými s cukrom a škoricou; môže byť podávaný so šľahačkou. Tiež je známy ako Americký koláč.

  • K16 definície
    1. Kypriaci prášok

      Taktiež sa mu hovorí chemické kvasnice.

    2. Kypriaci prášok

      Taktiež sa mu hovorí chemické kvasnice.

    3. Kysnuté cesto

      Druh cesta, ktorý sa robí z pekárenských kvasníc. Skladá sa z vody alebo mlieka, múky, cukru a vajec. Kvasnice pod vyplyvom teplej tekutiny (vody alebo mlieka) rastú a spracúvajú cukor do alkoholových kvasných produktov (alkohol, oxid uhličitý). Uvoľnený plyn expanduje a rozťahuje cesto (cesto rastie). Používa sa na rolky z kysnutého cesta, šišky, buchtičky, koláče s ovocnou, syrovou alebo slanou plnkou. Kysnuté cesto urobené bez použitia vajec sa používa na pizzu.

    4. Kutia

      Typické Vianočné jedlo v Poľsku, Litve, Bielorusku a na Ukrajine. Vyrába sa z prevarenej pšenice, maku, medu, orechov a sušeného ovocia. Podľa tradície je to jedno z dvanásť základných jedál a musí byť súčasťou Vianočného stola.

    5. Krehké cesto

      Typ cesta, ktoré sa robí zo žĺtka z vajec, múky a cukru, ktorého príprava zahŕňa relatívne málo tuku. S pomerom 1:2 múky, tento koláč si uchováva svoju unikátnu štruktúru aj po upečení. Používa sa na výrobu cookies a ako základ pre koláče s ovocím, cheesecaky a Mazurky.

    6. Krokant

      Kôrka vyrobená z tuku, cukru, nasekaných orechov alebo mandlí, pripravená na panvici.

    7. Katalánsky krém

      Typický Katalánsky dezert, ktorý sa pripravuje z podobných surovín a skoro identickým postupom ako crème Brulee. Takže sa tieto dva často mýlia. Tieto recepty sa líšia použitím citrónovej kôry, kukuričného škrobu a muškátového orecha v Katalánskom kréme.

    8. Karpatský koláč

      Obľúbené pečivo, ktoré pozostáva z dvoch vrstiev koláča vyrobeného z tuku, múky a vajec, medzi ktorými je vrstva pudingového krému. Zvyčajne je posypaný práškovým cukrom. Zvyčajne sa poprehýba počas pečenia a pripomína hory – odtiaľ pochádza názov.

    9. Karamel

      Masa, ktorá vzniká zahrievaním namočeného cukru. Je zlatisto hnedá a používa sa na zdobenie dezertov, koláčov, cookies a na zafarbenie výrobkov, napríklad nápojov a ozdobných predmetov.

    10. Kryštalizácia

      Proces, ktorý zahŕňa opakované praženie celého ovocia (jablka, hrušky, slivky, marhule) alebo šupky citrusového ovocia (citrón, pomaranč, mandarinka) v sladkom sirupe. Kandizované ovocie je ideálnou prísadou do dezertov.

    11. Kajmak

      Sladká masa, ktorá sa pridáva do dezertov alebo koláčov. Vyrába sa varením mlieka s cukrom v pomere jedna ku jednej, alebo prevarením kondenzovaného mlieka v plechovke.

    12. Kuchynský robot

      Viacúčelový kuchynský spotrebič (na úpravu jedla), ktorý sa používa na mixovanie, krájanie, sekanie, strúhanie, miesenie cesta, na omáčky a majonézy a na šľahanie.

    13. Krémové puffy

      Okrúhly cookie, ktorý je prerezaný pozdĺžne stredom a je často dutý a naplnený snehovým krémom alebo šľahačkou. Zvyčajne je posypaný práškovým cukrom alebo čokoládou.

    14. Krájač na piškótovú tortu

      Precízny krájač na koláč z piškótového cesta. Váš koláč z piškótového cesta sa už nebude lámať a mrviť na kúsky.
      Krájač pozostáva z rúčky a nitky, ktorá vám umožní krájať koláč aj pozdĺžne na niekoľko vrstiev. Je možné nastaviť výšku nitky, čo je veľká výhoda tohoto pomocníka v kuchyni.
      Navyše je veľmi lacný, iba niekoľko eur.

    15. Kvasenie

      Počiatočná fáza prípravy zahŕňa pridanie kvasníc do cesta (s horúcou tekutinou). Pod vplyvom tepla a vody kvasnice začnú fermetovať cukor, ktorý je v ceste a cesto začne “rásť”.

    16. Kuchynská váha

      Kuchynská váha sa používa, keď potrebujeme pozorne odvážiť všetky prísady, ktoré do cesta idú. Elektronické váhy, ktoré ukazujú aktuálnu váhu prísady, aj keď sa stále pridáva, sú najužitočnejšie, keďže nie je treba dávať misku dole z váhy.
      Novšie váhy vážia v kilogramoch, gramoch a librách a ich presnosť je na 2 gramy. Kapacita misky závisí od modelu. Zvyčajná kapacita je maximálne 5kg.
      Niektorí výrobcovia váh ponúkajú ďaľšie funkcie, ako napríklad: meranie teploty prostredia a časovač s budíkom.
      Elektronické váhy stoja do 20 eur.

  • L1 definícia
    1. Lístkové cesto

      Výborné cesto na koláče, cookies a slané koláče a pečivo. Skladá sa z dvoch druhov vrstiev cesta, ktoré sa opakovane prekladajú. Tieto sa navzájom nespoja, kvôli nízkej teplote – toto cesto sa drží v chlade. Počas pečenia sa tieto oddelené štruktúry cesta odstránia a tým vznikajú charakteristické “lístky”.

  • M9 definície
    1. Muffiny

      Malé, okrúhle muffiny plnené orechami a sušeným ovocím, veľmi populárne v Anglo-Saských krajinách.

    2. Melasa

      Tmavo hnedý, hustý sirup, ktorý sa používa na výrobu alkoholu (rumu) a pridáva sa do kávy, kakaa a iných nápojov. Taktiež sa používa na pečenie chleba. Získava sa ako vedľajší produkt pri výrobe cukru z bielej cukrovej repy alebo cukrovej trstiny.

    3. Mazurek

      Typické Poľské pečivo, ktoré sa pečie počas Veľkej noci. Pozostáva z jemného základu a kajmakovej masy, marmelády alebo džemu. Zvyčajne je ozdobený polevou, orechami a sušeným ovocím.

    4. Mascarpone

      Mäkký, biely, plnotučný kravský syr Talianskeho pôvodu, ktorý sa používa ako prísada v dezertoch a koláčoch. Chutí sladko a smotanovo a je základom jedného z najpopulárnejších dezertov na svete – Tiramisu.

    5. Marcipán

      Sladká masa, vyrobená z pražených mandlí s cukrom a mandľovým olejom. Používa sa pri výrobe cukríkov, cookies a dekorácií.

    6. Malakoff

      Rakúska mandľová torta. Pozostáva z vrstiev koláča z piškótového cesta, ktoré sú napustené rumom a medzi sebou majú vrstvy smotany a masla.

    7. Makitra

      Veľká, hlinená alebo drevená miska, s bublinovitými vnútornými stenami, ktorá sa používa na jemne mletie prísad, ako napríklad mak, smotana, maslo, cesto na koláče.

    8. Maslovačky a stierky

      Často sa stáva, že po tom, čo sa zmiešajú prísady v miske, je ťažké tú masu vytiahnuť z misky. Rýchle a jednoduché rozotretie krému na pečivo je ďaľší problém. Na tieto veci je stierka idálna. Silikónové stierky sú najbežnejšie a dajú sa ľahko udržiavať. Navyše, silikón nepoškriabe povrch a je veľmi odolný voči vysokým teplotám, až do 300 stupňov celzia.
      Úloha stierky závisí od jej tvaru. Stierky na miešanie cesta a jeho zoškrabávanie zo stien majú iný tvar, ako stierky na rozotieranie krému, cesta a topingov. Dvojstranna stierka je úplne iná. Na jednej strane má lyžicu na naberanie prísad a na druhej strane bežnú stierku.
      Pri stierkach treba spomenúť aj maslovačky. Najnovšie maslovačky sa vyrábajú z moderného silikónu a nylonových vlákien, tie staršie – z prírodných vlasov. Bez ohľadu na materiál, sú ideálne na vymasťovanie plechov a foriem a na rozotieranie polevy.
      Cena maslovačiek a stierok sa pohybuje od niekoľko desiatok centov po niekoľko eur.

    9. Miešanie

      Miešanie, vmiešavanie prísad do seba, napríklad mlieko s vajciami, alebo krému s múkou.

  • N2 definície
    1. Nugát

      Druh dezertu, ktorý je charakteristický pre južnú Európu a vyrába sa z masy, ktorá obsahuje cukrový sirup prevarený s medom, spolu s bielkami vajec, nasekanými mandľami a vlašskými orechmi.

    2. Napoleónka

      Tiež sa nazýva Kremówka, je druh koláča, ktorý pozostáva z dvoch vrstiev Francúzskeho pečiva, medzi ktorými je masa pudingu, alebo ľahkého vanilkového krému. Väčšinou je posypaná práškovým cukrom.

  • O4 definície
    1. Orechy a sušené ovocie

      Zmes sušeneného alebo kandizovaného ovocia, ktoré sa používa pri zdobení.
      Skladá sa z lieskových orechov, kešu, vlašských orechov, hrozienok, sliviek a marhulí. Tvorí základnú prísadu do Mazurka a veľa daľších koláčov.

    2. Ovocný koláč

      Koláč z piškótového cesta s orechami a sušeným ovocím obľúbený v Anglo-Saských krajinách. Pečie sa v obdĺžnikovej forme – viď forma na ovocný koláč.

    3. Odmerné hrnčeky

      Tak, ako kuchynské váhy, odmerné hrnčeky sú nepsotrádateľnou súčasťou kuchyne, keďže umožňujú presne a rýchlo odmerať malé množstvá prísad.
      Trh ponúka napríklad odmerné hrnčeky vo forme lyžíc, ktoré sa kupujú v sadách. Každá lyžica meria špecifické množstvo prísady, napríklad:
      - hrnček s kapacitou jednej polievkovej lyžice – 15 ml.
      - hrnček s kapacitou jednej čajovej lyžice – 5 ml.
      - hrnček s kapacitou polovice čajovej lyžice – 2.5 ml.
      - hrnček s kapacitou jednej štvrtiny čajovej lyžice – 1.25 ml.
      Ďaľším nástrojom, ktorý pomáha merať prísady, je odmerný džbán. Džbán, ktorý vykonáva úlohu odmerných šálok, je väčšinou vyrobený z priehľadného skla alebo plastu, aby sa dalo odmerať, koľko z danej ingrediencie sa práve v džbáne nachádza. Rôzne stupnice pre rôzne prísady sú zaznamenané na stenách džbánu, napr. voda, soľ, múka, alebo cukor. Tieto rôzne stupnice sa prispôsobujú rozdielom medzi surovinami.
      Cena vyššie spomenutých odmerných hrnčekov závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Najlacnejšie sú plastové a stoja niekoľko eur. Odmerky, ktoré sú vyrobené z kovu, ale aj sklenené džbány stoja niekoľko desiatok eur.

    4. Orzeszkownica

      Hit 90tych rokov. Nádoba s formou vytvarovanou do tvaru orecha. Jednoducho nalejte cesto do foriem, zatvorte nádobu a dajte upiecť. Neskoršie verzie sa vyrábali z hliníka. Cookies sa pečú v rúre.
      Cena sa pohybuje okolo 35 eur.

  • P15 definície
    1. Ponorný mixér

      Ponorný mixér, občas nazývaný tyčový mixér, je ideálnym riešením pre hociktorú gazdinku, ktorá ocení viacej priestoru v kuchyni. Je to malý, veľmi praktický spotrebič a zároveň je veľmi užitočný pri príprave jedál, smoothie a koláčov.
      Trh s malými domácimi spotrebičmi ponúka širokú škálu mixérov v rôznych cenových kategóriách. Cenový rozdiel je pomerne veľký, od niekoľko desiatok po niekoľko stoviek Eur. Funkcie a počet pribalených nástavcov na mixovanie závisí od značky mixéra a, samozrejme, na jeho cene. Ale oplatí sa investovať do mixéra dobrej značky, ktorý nám bude slúžiť v kuchyni dobrých pár rokov.
      V závislosti na modeli, mixér nám môže pomôcť s nasledujúcimi činnosťami:
      - mixovanie
      - miesenie
      - sekanie
      - vymiešavanie
      - krájanie
      Niektoré mixéry majú funkciu na drtenie ľadu, ktorá je skvelá pri príprave rôznych druhov sorbetov, ľadových a kávových smoothies.
      Keď si kupujete mixér, prosím, venujte pozornosť: jeho výkonu, ovládaniu rýchlosti, materiálu, z ktorého je vyrobená jeho nádoba a jej kapacite. Všetko príslušenstvo zahrnuté vo výbave mixéra (nástavce, misky) sa dajú ľahko umyť v umývačke riadu. Pre milovníkov pečenia koláčov sú na trhu mixéry so špeciálnymi nástavcami (miešače) na hnetenie jemného cesta (tenké) a aj hustého cesta.

    2. Práškový cukor

      Konzistenciou pripomína múku. Je to na jemno pomletý cukor, ktorý sa používa na zdobenie a pečenie. Často sa ním zdobia koláče a pečivo, napríklad šišky.

    3. Ponorný mixér

      Ponorný mixér, občas nazývaný tyčový mixér, je ideálnym riešením pre hociktorú gazdinku, ktorá ocení viacej priestoru v kuchyni. Je to malý, veľmi praktický spotrebič a zároveň je veľmi užitočný pri príprave jedál, smoothie a koláčov.
      Trh s malými domácimi spotrebičmi ponúka širokú škálu mixérov v rôznych cenových kategóriách. Cenový rozdiel je pomerne veľký, od niekoľko desiatok po niekoľko stoviek Eur. Funkcie a počet pribalených nástavcov na mixovanie závisí od značky mixéra a, samozrejme, na jeho cene. Ale oplatí sa investovať do mixéra dobrej značky, ktorý nám bude slúžiť v kuchyni dobrých pár rokov.
      V závislosti na modeli, mixér nám môže pomôcť s nasledujúcimi činnosťami:
      - mixovanie
      - miesenie
      - sekanie
      - vymiešavanie
      - krájanie
      Niektoré mixéry majú funkciu na drtenie ľadu, ktorá je skvelá pri príprave rôznych druhov sorbetov, ľadových a kávových smoothies.
      Keď si kupujete mixér, prosím, venujte pozornosť: jeho výkonu, ovládaniu rýchlosti, materiálu, z ktorého je vyrobená jeho nádoba a jej kapacite. Všetko príslušenstvo zahrnuté vo výbave mixéra (nástavce, misky) sa dajú ľahko umyť v umývačke riadu. Pre milovníkov pečenia koláčov sú na trhu mixéry so špeciálnymi nástavcami (miešače) na hnetenie jemného cesta (tenké) a aj hustého cesta.

    4. Piškótová torta

      Typ populárneho ľahkého koláča, ktorý sa robí z vajec, pšeničnej múky a cukru. Zvyčajne je základom pre torty a koláče so želatínou. Taktiež sa vyskytuje vo forme malých cupcakov.

    5. Práškový cukor

      Konzistenciou pripomína múku. Je to na jemno pomletý cukor, ktorý sa používa na zdobenie a pečenie. Často sa ním zdobia koláče a pečivo, napríklad šišky.

    6. Poleva

      Dekoračná biela hmota vyrobená zo zahriateho namočeného cukru. Používa sa na zdobenie koláčov, cookies a dezertov. Ak sa zahrieva pridlho, stane sa z nej karamel.

    7. Pena

      V kuchynskej terminológii môže znamenať buď ľahký dezert pripravený z nastrúhaného čerstvého ovocia, alebo husté pyré, vyrobené zo surovej alebo varenej zeleniny. Môže sa podávať s nepečeným cheesecakom.

    8. Plnička šišiek

      Pre potešenie nadšencov šišiek, plnička bola vyrobená, aby sa dali šišky plniť ľahko, rýchlo a zábavne. Šiška sa umiestni na špeciálnu ihlu s piestom, ktorý vtlačí plnku priamo do šišky.
      Plnička je celkom drahá – stojí aj niekoľko sto eur.
      Pre tých, ktorí nechcú utratiť toľko peňazí na plničke, odporúčame rady nadšencov, ktorí ponúkajú možnosti, ako naplniť šišky oveľa lacnejšie.
      Kuchynská striekačka, alebo hocijaká striekačka, je na toto ideálna. Jednoducho zasuňte hrot do šišky, keď už je upečená, vstreknite plnku a hotovo!

    9. Puding

      Typické Anglické jedlo, ktoré je buď v pevnej, alebo polo-tekutej forme. Robí sa z múky, mlieka, krupice, vajec a ryže. Môže byť buď na slano slano (s rybou, otrubami, mäsom), alebo na sladko (s ovocím).

    10. Perníkové korenie

      Predpripravené korenie, ktoré väčšinou obsahuje zmes škorice, zázvoru, klinčeka, cukru, muškátového orieška, koriandra, nového korenia, čierneho korenia a kardamónu.

    11. Punč

      Alkoholický nápoj pripravený vo veľkej nádobe. Obsahuje čaj, cukor, ovocie, ovocné džúsy, korenie a rum alebo vodku. Môže sa podávať chladený s ľadom alebo horúci. 

    12. Perník

      Tmavý, tvrdý koláč, vyrobený z pšeničnej múky alebo ražnej múky, vajec, mlieka, medu, karamelizovaného cukru a množstva korenín – klinčeky, škorica, zázvor. Často sa ukladá do vrstiev, medzi ktoré sa dáva marmeláda a zdobí sa polevou.

    13. Paskha

      Tradičné Vianočné jedlo Rusov, ktoré sa konzumuje aj počas Veľkej noci. Pripravuje sa z mlieka alebo tvarohu s vajciami, vanilkou, orechami a sušným ovocím a kandizovanými pomarančovými šupkami.

    14. Papierové košíčky

      Malý (s priemerom 5 až 8 cm) papierový košíček na prípravu muffinov.

    15. Panettone

      Tradičný Vianočný koláč, ktorý sa konzumuje na Vianoce a Nový rok. Pečie sa v tvare vysokých hríbov. Obsahuje hrozienka, pomaranče a citrónovú kôru.

  • Q0 definície
  • R2 definície
    1. Ručný mixér

      Ručný mixér je nutnosťou pre ľudí, ktorí často pečú koláče.
      Je to malý robot s rúčkou a nástavcom: háčiky na miešanie prísad na ľahké koláče a šľahacie metličky. Miešanie je primárnou funkciou mixéra. Niektoré modely sú vybavené základňou, ku ktorej sa môžu mixér a rotačná miska (v ktorej sa prísady miešajú) pripevniť. Motor sa nachádza v základni, aby sa miska otáčala počas miešania a cesto sa hnetie samé, čo dovoľuje venovať sa iným aktivitám počas hnetenia. Na konci miešania je dobré odpojiť mixér od základne a pomiešať ingrediencie, ktoré sú na stenách a spodku misky, ručne.
      Pri kúpe mixéra sa odporúča pozerať sa na silnejšie modely, ktorých metličky dokážu vymiešať cesto, aj keď je tuhšie. Taktiež sa odporúča premyslieť si, čo je pre nás dôležitejšie – pohodlie, alebo veľkosť. Napriek tomu, že mixér so základňou má veľa výhod, je celkom veľký a nie až taký ľahký na obsluhu. Na druhej strane, ručný mixér, napriek tomu, že sa musí neustále držať počas miešania, sa ľahko zmestí do zásuvky a dá sa zobrať aj so sebou na cesty.
      Cena: pohybuje sa od niekoľko desiatok do niekoľko stoviek eur.

    2. Ružová voda

      Je vedľajší produkt pri výrobe ružového oleja. Má široké využitie v kuchyni, ako i v kozmetickom priemysle. Používa sa pri výrobe nápojov a ako prímes (aróma) do koláčov a dezertov.

  • S8 definície
    1. Škorica

      Veľmi oblúbené korenie. Predáva sa vo forme prášku alebo tenkej rolky škoricovej kôry. Pridáva sa do koláčov, dezertov a nápojov, aby ich obohatila o svoju sladkú a štipľavú chuť. Je veľmi voňavá.

    2. Škorica

      Veľmi oblúbené korenie. Predáva sa vo forme prášku alebo tenkej rolky škoricovej kôry. Pridáva sa do koláčov, dezertov a nápojov, aby ich obohatila o svoju sladkú a štipľavú chuť. Je veľmi voňavá.

    3. Šálkový mixér

      Šálkový mixér, alebo tiež stojatý mixér, je blízky príbuzný ručného mixéra. Tak, ako ručný mixér, nám pomáha miešať, mixovať, drviť, vymiešavať a sekať rôzne produkty. Jeho vzhľad sa líši od ručného mixéra.
      Tento prístroj pozostáva z rozmerného džbánu (šálky) s nožmi umiestnenými na spodku základne s motorom. Navyše, džbán je vybavený pokrievkou, aby jeho obsah zostal v pohári.
      Niektoré pokrievky majú dierku, aby sa dali prísady dopĺňať aj počas miešania.
      Šálkový mixér je veľmi užitočný prístroj, pretože funguje úplne samostatne, nepotrebuje, aby bol držaný, takže sa môžete sústrediť na iné činnosti. Avšak, potrebuje priestor na kuchynskej linke, keďže stojatý mixér je veľmi veľký a nie je veľmi pohodlné mať ho odložený v skrinke. Tak, ako ručný mixér, pri výbere šálkového mixéra sa odporúča pozerať na jeho výkon a kontrolu rýchlosti. Čím je výkon vyšší, tým je spotrebič efektívnejší. Čím lepšia je kontrolovateľnosť rýchlosti, tým lepšie môžete rýchlosť prispôsobiť potrebám miešaných ingrediencií. Netreba zabudnúť ani na materiál, z ktorého je džbán vyrobený. Sklenené džbány sú odolnejšie.
      Cena: od niekoľko desiatok eur do niekoľko sto eur.

    4. Škrabka na ovocie

      Škrabka je nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne.
      Vďaka nej je čistenie ovocia a zeleniny ľahké a rýchle. Keďže sú odpadové šupky tenké, ovocie a zelenina nestrácajú svoju nitričnú hodnotu.
      Niektoré škrabky môžu rezať a drviť.
      Škrabka na ovocie stojí niekoľko desiatok centov.

    5. Šerbet

      Je druh sladkého, studeného dezertu vyrobeného z ovocia, alebo mrazeného ovocného džúsu. Taktiež je populárnou ovocnou zmrzlinou, ktorá sa robí bez použitia mlieka.

    6. Stromový koláč

      Tiež sa nazýva Baumkuchen. Je to typ koláča z piškótového cesta a snehových gulí pečený nad otvoreným ohňom na ražni. Jeho zvláštnosťou je to, že na ražeň sa nabaľujú vrstvy cesta, ktoré tvoria uzly, ktoré vyzerajú ako kmene stromov. Je veľmi populárny v Podlasí.

    7. Sacherova torta

      Jedna z najznámejších tort na svete. Podľa legendy bola pripravovaná na Viedenskom kráľovskom dvore mladým cukrárom a cestovateľom Franzom Sacherom pre princa Metternicha. Pozostáva z dvoch vrstiev koláča, ktoré pozostávajú z vajec, múky, tuku a čokolády, medzi ktorými je marhuľový džem a je pokrytý čokoládou. Hovorí sa, že najlepšia Sacherova torta  je vo Viedni.

    8. Silikónová forma na pečenie

      Úplná novinka! Silikónové formy sú náhradou za formy a plechy. Je jednoduché ich skladovať, jednoducho ich zrolujte. Dajú sa umývať aj v umývačke na riad. Ich rovná plocha sa dá využiť aj ako doska na miesenie cesta! Tento produkt nemá vysoké steny a preto je najlepší na hrubé koláče.
      Cena: okolo 25 eur.

  • T3 definície
    1. Tiramisu

      V taliančine to dostlova znamená “zobuď sa”. Vyrába sa zo syra mascarpone, vajec, cukru, smotany, kávy, koláča z piškótového cesta a sladkého vína, ktoré sa volá Marsala. Typicky sa podáva k obedu na zobudenie konzumentov. Stalo sa medzinárodne známe po druhej svetovej vojne a je nesporne kráľom dezertov.

    2. Teplomer na cesto

      Medzi základy pečenia sa ku dobre odváženým surovinám nesporne ráta aj teplota. Ale nie len teplota rúry, ale aj teplota cesta zohráva svoju úlohu pri niektorých výrobkoch. Momentálne sa na trhu nachádzajú teplomery, ktoré zaručia úspech vášho koláča.
      a) Teplomer do rúry – môže byť zavesený, prilepený, alebo iba položený v rúre, záleží na vás. Stupnica teplomera sa pohybuje od 0 do 300 stupňov.
      b) Teplomer na cesto – teplomer so senzorom na meranie teploty, zakončený ihlou, ktorá sa dá zapichnúť do cesta. Stupnica teplomera sa pohybuje od 0 do 300 stupňov.
      Cena: okolo 5 eur.

    3. Tart

      Typické Francúzske jedlo. Pozostáva z krehkého cesta na spodku a pečeného ovocia. Môže byť aj slaný. Quiche je jeho odnožou.
      Predpečenie – aj keď nie je jedinou možnosťou – by sa malo používať pri jeho robení.

  • U0 definície
  • V7 definície
    1. Vaječný likér

      Krémový likér, ktorý sa skladá z tvrdého alkoholu (vodka) a žĺtkov vymiešaných s cukrom. Dá sa kúpiť vo viacerých príchutiach, záleží na prísadách, ktoré sa pridajú k základu. Tieto môžu byť napríklad vanilka, kakao, čokoláda.

    2. Vanilkový cukor

      Dá sa kúpiť aj lacnejšia verzia vanilkového curku. Hmota, ktorá sa získava saturovaním cukru s vanilkovou arómou alebo jej umelého ekvivalentu (vanilínu). Zvyčajne vo forme kryštálikov. Používa sa pri príprave koláčov a dezertov.

    3. Vodný kúpeľ

      Spôsob rozpúšťania, napríklad čokolády, alebo udržiavania stálej teploty jedla, ktorá pozostáva z vloženia nádoby s jedlom do väčšej nádoby, ktorá obsahuje horúcu vodu.

    4. Vrecko na zdobenie

      Pomôcka na zdobenie jedál. Skladá sa z pevného nástavca (zvyčajne v tvare, v ktorom chceme, aby konečný produkt vychádzal) a mäkkého materiálu, buď papiera alebo tkaninového “rukáva”, ktorý je nádobou na hmotu, ktorou budeme zdobiť – väčšinou krém.

    5. Viedenský cheesecake

      Jeden z typických druhov cheesecaku so svojským základom z krehkého cesta alebo polo-krehkého cesta naspodu.

    6. Valček na cesto

      Valček na cesto je neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti. Drevený valček sa stiahol do úzadia, aby uvolnil miesto silikónovému a kovovému valčeku.
      a) Silikónový teleskopický valček – pokrytý silikónom. So zatiahnuteľnými, teleskopickými rúčkami je perfektný na vaľkanie cesta vo forme. Cesto sa na valček nelepí. Jeho čistenie je veľmi jednoduché, iba ho opláchnite vodou.
      b) Kovový valček na cesto plnený vodou – vďaka možnosti napustiť ho studenou vodou je idálny na vaľkanie krehkého cesta, ktorého teplota rýchlo stúpa a lepí sa na tradičný valček. Po naplnení valčeka studenou vodou môže jeho teplota klesnúť až o 11 stupňov.
      Tieto valčeky nie sú najlacnejšie – stoja okolo 50 eur.

    7. Vanilka

      Vzácne a známe korenie, ktoré sa predáva vo forme prášku alebo v takzvaných “vanilkových tyčinkách”. Pridáva sa do množstva koláčov, dezertov a cukroviniek. Je takisto obľúbená vo forme cukru s vanilkovou esenciou. Pozri Vanilkový cukor.

  • W1 definícia
    1. Wuzetka

      Jeden z najobľúbenejších Poľských cookies. Vyrába sa z vajec, cukru, pšeničnej múky, škrobu, oleja a kakaa. Dokončená Wuzetka má vrstvy džemu a šľahačky a je potretá čokoládou.

  • X0 definície
  • Y0 definície
  • Z4 definície
    1. Žltý koláč

      Veľmi populárny koláč, jednoduchý na prípravu a známy vo veľa rôznych verziách. Skladá sa z vody, múky, vajec, curku a oleja. Pridávajú sa do neho aj orechy a sušené ovocie, kakao, kandizované ovocie. Z jeho mnohých verzií sú najrozšírenejšie: pieskový koláč, Veľkonočný koláč, mäkký koláč, koláč s čokoládovými fľakmi.

    2. Zázvor

      Korenie, ktoré sa predáva vo forme prášku alebo čerstvého pakoreňa. Jedna zo základných kuchynských prísad z ďalekého výchdu. Je charakteristický výraznou, sviežou arómou a štipľavou, pálivou chuťou. Často sa dáva do perníka a kávy. Navyše, vyrába sa z neho zázvorové pivo.

    3. Zdobiaca striekačka

      Druh vrecka na zdobenie.

    4. Zabaione

      Typický Talianky dezert, ktorý sa robí zo syra mascarpone, vaječných bielkov, cukru a sladkého vína – Marsala. Tradične sa podáva s figami.

00:00:00
Časovač
Youtube Instagram
x

Doba pečenia

Štart
Resetovať
x

Váš koláč je hotový

Ok
x

Prepočet

z
x

Zvoľte ingredienciu zo zoznamu