Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kakaový koláč s čerešňami a žervé

Vynikajúci koláč, v ktorom výraznú chuť kakaa a čerešní zjemňuje žervé. Už ste ho vyskúšali?
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy50 minute
  • 12 porce
recipe image Kakaový koláč s čerešňami a žervé

Prísady

Cesto
  • 250 g Hery maslová príchuť
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g kokosovej múky
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice kakaa
  • 100 g trstinového cukru
Čerešňová poleva
  • 200 g vykôstkovaných čerešní
  • 50 g vody
  • 50 g cukru krupice
Náplň
  • 400 g žervé
  • semienka z jednej tobolky vanilky
  • práškový cukor podľa chuti
  • 250 g čerešní, aj so stopkami
  • 50 g vody
  • 50 g krupicového cukru

Nutritional facts

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

Postup prípravy
  1. Predhrejte si rúru na 180 °C. Všetky suroviny na cesto zmiešajte. Formu na koláč si vyložte papierom na pečenie. Natlačte do nej cesto. Zmes na cesto bude trochu sypká, nezľaknite sa. Cesto natlačte aj okolo okrajov. Kto chce, môže namiesto jednej veľkej koláčovej formy použiť malé formičky na tartaletky. Cesto vo forme prekryte papierom na pečenie a ako záťaž použite fazuľu. Dajte do vyhriatej rúry. Pečte 30 minút. Zložte papier na pečenie s fazuľou a ešte dopečte 10 minút na 160 °C.
  2. Koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte čerešne a náplň zo žervé. Vykôstkované čerešne, cukor a vodu dajte ho hrnca a spoločne povarte úplne do mäkka. Rozmixujte tyčovým mixérom. Túto čerešňovú polevu natrite na upečený kakaový korpus.
  3. Žervé oslaďte podľa chuti. Natrite na kakaový korpus, na čerešňovú polevu. Tá sa vám bude v priebehu natierania miešať so žervé náplňou, čo vôbec neprekáža, vznikne zaujímavý efekt premiešania bielej náplne a červenej čerešňovej polevy.
  4. Nakoniec pripravte čerešne na ozdobu. Čerešne aj so stopkami dajte do hrnca, pridajte vodu a cukor. Spoločne povarte asi 8 minút. Cukor sa rozpustí a čerešne zmäknú. Týmito čerešňami ozdobte stred koláča. Dajte vychladiť do chladničky, ideálne do druhého dňa.