use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Poľský jablkový koláč

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Poľský jablkový koláč

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 150 g rastlinného tuku Hera (priamo z chladničky)
  • 300 g hladkej múky
  • 5 g kypriaceho prášku (1/3 vrecúška)
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 4 jablká (cca. 750 g)
  • 75 g cukru
  • 25 g marhuľového lekváru alebo marmelády (2 lyžice)
  • 3 g škorice (1/2 lyžičky)
  • 6 kopčekov čokoládovej alebo vanilkovej zmrzliny

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Cesto: Predhrejte rúru na 180°C. Rozkrájajte Heru na malé kúsky. Preosejte múku a kypriaci prášok do veľkej misy. Pridajte cukor, štipku soli, žĺtky, kúsky Hery a spracujte vareškou alebo mixérom (cesto sa bude drobiť). Časť cesta (cca. polovicu) odoberte lyžicou do misy a zakryte fóliou. Rukami spracujte zvyšok cesta na kompaktnú hmotu, ktorú zabalíte do fólie. Obe časti cesta nechajte v chladničke odpočívať cca. 30 minút. Náplň: Ošúpte jablká, odstráňte z nich jadierka a nakrájajte ich na malé kúsky. Vložte ich do panvice a spolu s cukrom a lekvárom ich premiešajte. Za stáleho miešania varte jablká 1 minútu pri vysokej teplote, potom teplotu znížte na stredný výkon a varte ďalších 5 minút. Pridajte škoricu. Vyberte jablká z panvice a nechajte ich vychladnúť. Na pripravený plech pokrytý papierom na pečenie položte cesto (kompaktnú časť) a prstami ho rozmačkajte do tvaru formy. Pečte 15 minút v predhriatej rúre. Lyžicou rozotrite jablkovú náplň na upečený korpus. Povrch rovnomerne posypte druhou, drobivou časťou cesta. Koláč opäť vráťte do rúry a pečte ďalších 25 - 30 minút dozlatista. Upečený koláč nakrájajte (teplý alebo studený) na 6 kúskov. Servírujte s kopčekom zmrzliny. Variant: Koláč bude chutiť výborne, aj keď na korpus pod jablkovú náplň rozdrobíte 50 g marcipánu. Tip: Poľský jablkový koláč môžete servírovať aj s jogurtom alebo so smotanovým syrom cottage.