Mrkvový zajačik
Tento zajačik váš veľkonočný stôl zrejme neozdobí. Vďaka mrkve je totiž tak vláčny a lahodný, že zmizne záhadnou rýchlosťou.
- Čas prípravy40 minute
- 1 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 100 g mrkvy
- 1 malý chemicky neošetrený citrón
- 125 g nelúpaných mandlí
- 3 vajcia
- 125 g krupicového cukru
- 100 g Hery
- 200 g polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 50 g tekvicových semienok
- štipka soli
- Hera a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
- práškový cukor na posypanie
Príprava
Postup prípravy
- Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Citrón umyjeme horúcou vodou a osušíme. Potom z neho ostrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Mandle nastrúhame najemno. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky rozmiešame s polovicou cukru a zmäknutou Herou do peny. Pridáme lyžičku citrónovej kôry, tekvicové semienka, nastrúhané mandle a mrkvu. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom a citrónovou šťavou na tuhý sneh. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Do žĺtkovej peny vmiešame bielkový sneh a múku. Vypracujeme cesto.
- Formu na zajačika vymastíme tukom a vysypeme múkou. Rozotrieme do nej cesto a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 25 minút, potom teplotu znížime a dopekáme pri 150 °C ďalších 20 minút.
- Po upečení necháme zajačika vo forme krátko vychladnúť a potom ho opatrne vyklopíme.
- Oči urobíme z tekvicových semienok a zajačika pocukrujeme.