Perníčky
Čo si predstavíte, keď sa povedia Vianoce? My rozhodne vôňu perníčkov.
Čas prípravy30 minute
20 porce

Prísady
Na cesto:
- 100 g rastlinného tuku Hera
- 200 g medu
- 200 g práškového cukru
- 4 vajcia
- domáce perníkové keronie (nameľte: škoricu, citrónovú kôru, klinčeky, aníz, nové korenie)
- trochu perníkového korenia (kupované mleté)
- kakao (podľa toho, aké chcete mať perníčky tmavé)
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 650 g hladkej múky
- 1 vajce na potretie
Na polevu:
- 1 bielok
- 170 g práškového cukru
- 2 lyžičky škrobu
- 1 lyžica citrónvej šťavy
Príprava
Postup prípravy
- Med rozohrejte v kastróliku a nechajte trošku vychladnúť.
- Múku premiešajte s jedlou sódou.
- Heru, med, práškový cukor, vajcia, obe perníkové korenia a kakao zmiešajte a následne pridajte zmes múky a jedlej sódy. Cesto spracujte pomocou robota a dopracujte ho na doske. Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke do druhého dňa.
- Rozvaľkané cesto vykrajujte do tvaru podľa vlastnej fantázie. Vykrojené tvary pečte na 160 °C, cca 10 minút. Hneď ako vyberiete perníčky z rúry, potrite ich rozšľahaným vajíčkom.
