Vianočka
Vianoce bez vianočky si nevieme predstaviť. Pusťte sa do toho tento rok s nami . Sľubujeme, že postup nedopletiete :)
8 porce

Prísady
Zoznam ingrediencií
- Na vianočku:
- - 30 g droždia
- - 80 g krupicového cukru
- - 500 g veľmi kvalitnej hladkej alebo polohrubej múky
- - štipka soli
- - 1 vanilkový cukor
- - pol lyžičky sušenej citrónovej kôry
- - štipka nastrúhaného muškátového orieška
- - 200 ml vlažného mlieka
- - 100 g Hery maslovej, rozpustenej a vlažnej
- - 2 žĺtky
- - 50 g lúpaných mandlí
- - 1 bielok
- - 1 vrchovatá lyžica práškového cukru na posypanie
Príprava
Postup prípravy
- V malej miske rozmiešajte droždie s lyžičkou cukru na tekutú kašu. Pridajte lyžicu múky, prilejte polovicu vlažného mlieka, zakryte utierkou a nechajte desať minút kvások kysnúť. Mala by sa na ňom vytvoriť hustá svetlá vysoká pena. Medzitým do väčšej misy preosejte múku, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a muškátový oriešok.
- Uprostred preosiatej múky urobte jamku a prelejte do nej kvások, pridajte zvyšok mlieka, žĺtky a rozpustenú Heru maslovú. Vareškou začnite od stredu miešať, k tekutým prísadám postupne vmiešavajte okolitú múku. Až bude cesto príliš tuhé pre varešku, začnite ho hniesť v mise jednou rukou, snažte sa doň zapracovať zvyšnú múku. Ak sa cesto bude príliš drobiť, pomôžte si dvomi až tromi lyžicami mlieka naviac.
- Cesto vyklopte na dosku alebo kuchynskú linku a ešte desať minút hneťte – dolnou časťou dlane cesto odtlačte po podložke od seba, potom prehnite napoly, pootočte a to isté znova a znova. Ak sa cesto lepí, podsypte ho malým množstvom múky – stačí toľko, čo sa vám zmestí medzi prsty. Nakoniec by cesto malo byť mäkké a hebké a takmer sa nelepiace k pracovnej ploche.
- Spracované cesto sformujte do gule a zo všetkých strán zľahka poprášte múkou. Vráťte do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste cca hodinu až hodinu a pol. Veľký plech vyložte papierom na pečenie. Cesto vyklopte z misy a zľahka ho prehneťte, len ako by ste vytlačili vzduch. Polovicu mandlí nasekajte na väčšie kúsky.
- Rozdeľte cesto na osem rovnakých častí a z každej vyvaľkajte asi 30 centimetrov dlhý valček. Štyri odložte nabok a zvyšné štyri položte jeden vedľa druhého tak, aby smerovali od vás preč. Z týchto štyroch prameňov upleťte vrkoč. Ak neviete, ako na to, začnite tým, že prekrížite dva prostredné pramene, a to pravý cez ľavý. Potom uchopíte dva pramene, čo sú momentálne vľavo, a prekrížite ten z ľavej ruky cez ten z pravej ruky. To isté vykonáte aj s pravou dvojicou. Potom sa vrátite k dvom dočasne prostredným a urobíte to isté, čo predtým – pravý cez ľavý. Potom prídu znovu na rad dve krajné dvojice, vždy ľavý cez pravý. A tak stále dokola, až sa dostanete na koniec prameňov. Stlačte konce k sebe a zahnite ich dospodu. Potom dopleťte vrkoč z druhej strany do konca, znovu stlačte a zahnite.
- Pri splietaní a zaplietaní pamätajte na to, že vrkoč by sa nemal uťahovať. Hotový vrkoč hranou dlane po celej dĺžke uprostred trochu stlačte. Bielok rozšľahajte vidličkou s dvomi lyžicami vody a potrite upletený vrkoč.
- Z troch zvyšných prameňov upleťte klasický trojitý vrkoč, ukončite ho rovnako ako predchádzajúci, teda stlačením a zahnutím. Položte ho na predchádzajúci výtvor, znova stlačte hranou dlane a potrite bielkom. Posledný prameň prekrojte v polovici a obidva kúsky ešte trochu rozvaľkajte, mali by byť trošku dlhšie, než vianočka. Stočte ich dohromady, ale nespájajte konce k sebe. Spletené premene položte hore na vianočku a konce zastrčte dospodu pod ňu, každý koniec pod jeden z rohov. Potrite bielkom i záverečný vrkoč, ozdobte vianočku zvyšnými mandľami a nechajte hodinu až hodinu a pol znova kysnúť. Pri tejto fáze sa neponáhľajte, vianočka by sprudka dokysla v rúre a neudržala si svoj tvar. Riskovali by ste popraskanie a zosunutie horného prameňa.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Keď je dosť teplá, vložte vykysnutú vianočku. Po piatich minútach znížte teplotu na 150 °C a dopekajte ďalších 40 minút. Ak sa vám zdá, že príliš rýchlo hnedne, prikryte ju kúskom alobalu.
- Po vytiahnutí z rúry poprášte hotovú vianočku práškovým cukrom.
