Čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom
Netradičná chuť gaštanového krému v kombinácií s čokoládovými cupcakes vás určite ohromí.
- Čas prípravy1 ure 10 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- - 50 g kvalitného kakaa
- - 240 ml vriacej vody
- - 175 g hladkej múky
- - 2 lyžičky prášku do pečiva
- - štipku soli
- - 115 g Hery maslová príchuť, mäkkej
- - 100 g krupicového cukru
- - 2 vajcia
- - 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na gaštanový krém:
- - 250 g vákuovaných uvarených gaštanov
- - 35 g práškového cukru
- - 2 lyžičky vanilkového extraktu
- - 3 bielky
- - 150 g krupicového cukru
- - 415 g Hery maslovej, nakrájanej na kocky a mäkkej
- - 80 g kvalitnej čokolády (65 – 70 %)
- - plnotučné mlieko podľa potreby
Príprava
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 190 °C. Plech na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
- Kakaový prášok rozmiešajte na hladkú pastu vo vriacej vode a nechajte trošku vychladnúť.
- Do misy preosejte múku s práškom do pečiva a soľou. Heru maslovú vyšľahajte s cukrom do peny, potom zašľahajte vajcia – jedno po druhom a nakoniec vanilkový extrakt. Pridajte múčnu zmes, premiešajte a nakoniec zapracujte vychladnutú kakaovú pastu a premiešajte dohladka. .
- Pečte v predhriatej rúre cca 15 – 18 minút, alebo dokiaľ špajla z cesta nevyjde suchá. Po upečení nechajte ešte 5 minút odpočinúť vo forme a potom všetky tortičky presuňte na chladiacu mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť.
- Na krém si najprv pripravte gaštanové pyré. Gaštany zahrejte nad vodným kúpeľom, bude sa s nimi potom lepšie pracovať. Gaštany potom premiestnite do mixéra a spoločne s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom rozmixujte na hladké pyré. V prípade, že je pyré veľmi husté a zle sa spracováva, pridávajte podľa potreby po lyžiciach mlieko. Čokoládu rozpusťte nad vodným kúpeľom. Žĺtky oddeľte od bielkov. Bielky vložte do nehrdzavejúcej misy a pridajte k nim celé množstvo krupicového cukru. Premiešajte len zľahka, aby sa ingrediencie spojili. Nehrdzavejúcu misku s bielkovou zmesou vložte nad vodný kúpeľ (pozor – dno nehrdzavejúcej misky sa nesmie dotýkať vodnej hladiny!) a zmes šľahajte. Zahrievajte a šľahajte tak dlho, dokiaľ sa cukor v bielkoch úplne nerozpustí. Poznáte to ľahko – zmes pretrite medzi dvomi prstami a ak necítite žiadne zvyšky cukru, máte hotovo. Takto pripravené bielky šľahajte na vysoké otáčky a to tak dlho, dokiaľ nie je zmes úplne vychladnutá. Vyšľahaný sneh by mal byť maximálne pevný. Potom začnite po kúskoch zašľahávať Heru maslovú. Nakoniec zašľahajte vychladnutú, rozpustenú čokoládu a pripravené gaštanové pyré. Vychladnutým krémom zdobte košíčky podľa vlastnej fantázie.