use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom

Netradičná chuť gaštanového krému v kombinácií s čokoládovými cupcakes vás určite ohromí.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy1 ure 10 minute
  • 12 porce
recipe image Čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom

Prísady

Na cesto:
  • - 50 g kvalitného kakaa
  • - 240 ml vriacej vody
  • - 175 g hladkej múky
  • - 2 lyžičky prášku do pečiva
  • - štipku soli
  • - 115 g Hery maslová príchuť, mäkkej
  • - 100 g krupicového cukru
  • - 2 vajcia
  • - 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na gaštanový krém:
  • - 250 g vákuovaných uvarených gaštanov
  • - 35 g práškového cukru
  • - 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • - 3 bielky
  • - 150 g krupicového cukru
  • - 415 g Hery maslovej, nakrájanej na kocky a mäkkej
  • - 80 g kvalitnej čokolády (65 – 70 %)
  • - plnotučné mlieko podľa potreby

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Rúru predhrejte na 190 °C. Plech na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
      2. Kakaový prášok rozmiešajte na hladkú pastu vo vriacej vode a nechajte trošku vychladnúť.
      3. Do misy preosejte múku s práškom do pečiva a soľou.  Heru maslovú vyšľahajte s cukrom do peny, potom zašľahajte vajcia – jedno po druhom a nakoniec vanilkový extrakt.  Pridajte múčnu zmes, premiešajte a nakoniec zapracujte vychladnutú kakaovú pastu a premiešajte dohladka.  .
      4. Pečte v predhriatej rúre cca 15 – 18 minút, alebo dokiaľ špajla z cesta nevyjde suchá. Po upečení nechajte ešte 5 minút odpočinúť vo forme a potom všetky tortičky presuňte na chladiacu mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť.
      5. Na krém si najprv pripravte gaštanové pyré.  Gaštany zahrejte nad vodným kúpeľom, bude sa s nimi potom lepšie pracovať. Gaštany potom premiestnite do mixéra a spoločne s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom rozmixujte na hladké pyré. V prípade, že je pyré veľmi husté a zle sa spracováva, pridávajte podľa potreby po lyžiciach mlieko. Čokoládu rozpusťte nad vodným kúpeľom.  Žĺtky oddeľte od bielkov. Bielky vložte do nehrdzavejúcej misy a pridajte k nim celé množstvo krupicového cukru. Premiešajte len zľahka, aby sa ingrediencie spojili. Nehrdzavejúcu misku s bielkovou zmesou vložte nad vodný kúpeľ (pozor – dno nehrdzavejúcej misky sa nesmie dotýkať vodnej hladiny!) a zmes šľahajte. Zahrievajte a šľahajte tak dlho, dokiaľ sa cukor v bielkoch úplne nerozpustí. Poznáte to ľahko – zmes pretrite medzi dvomi prstami a ak necítite žiadne zvyšky cukru, máte hotovo.  Takto pripravené bielky šľahajte na vysoké otáčky a to tak dlho, dokiaľ nie je zmes úplne vychladnutá. Vyšľahaný sneh by mal byť maximálne pevný. Potom začnite po kúskoch zašľahávať Heru maslovú. Nakoniec zašľahajte vychladnutú, rozpustenú čokoládu a pripravené gaštanové pyré.  Vychladnutým krémom zdobte košíčky podľa vlastnej fantázie.