Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Martinské rožky s orechovou plnkou

Tieto rožky majú jednu zásadnú chybu - musia sa nechať vykysnúť! A tak si na tú skvelú chuť človek skrátka nejaký čas počká. Ale až sa dočká, stojí to za to.
  • 2 ure
  • Čas prípravy35 minute
  • 12 porce
recipe image Martinské rožky s orechovou plnkou

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 bielok
  • 20 g krupicového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 250 g Hery
  • 25 g droždia
  • štipka soli
  • žĺtok na potieranie
  • 100 g lieskových orieškov
  • 150 ml vody
  • 20 g sušeného mlieka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g nastrúhaných piškót

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie zmiešajte s cukrom, vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások. Múku preosejte so štipkou soli, zmiešajte s vajcom, kváskom a roztopenou vlažnou Herou a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
      2. Vodu zmiešajte so sušeným mliekom a cukrom a priveďte do varu. Pridajte oriešky, povarte asi 2 minúty, nechajte vychladnúť a zamiešajte nastrúhané piškóty.
      3. Cesto rozdeľte na štyri časti a každú rozvaľkajte na guľatý plát s priemerom 30 cm. Nechajte na doske prikryté utierkou.
      4. Rozvaľkané pláty rozkrájajte na 8 častí a na kraj každej dajte lyžicu náplne. Potom stočte do rožtekov a hotové rozložte na plech. Potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte v chlade 15 minút odležať.
      5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.