use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Martinské rožky s orechovou plnkou

Tieto rožky majú jednu zásadnú chybu - musia sa nechať vykysnúť! A tak si na tú skvelú chuť človek skrátka nejaký čas počká. Ale až sa dočká, stojí to za to.
  • 2 ure
  • Čas prípravy35 minute
  • 12 porce
recipe image Martinské rožky s orechovou plnkou

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 bielok
  • 20 g krupicového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 250 g Hery
  • 25 g droždia
  • štipka soli
  • žĺtok na potieranie
  • 100 g lieskových orieškov
  • 150 ml vody
  • 20 g sušeného mlieka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g nastrúhaných piškót

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie zmiešajte s cukrom, vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások. Múku preosejte so štipkou soli, zmiešajte s vajcom, kváskom a roztopenou vlažnou Herou a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
      2. Vodu zmiešajte so sušeným mliekom a cukrom a priveďte do varu. Pridajte oriešky, povarte asi 2 minúty, nechajte vychladnúť a zamiešajte nastrúhané piškóty.
      3. Cesto rozdeľte na štyri časti a každú rozvaľkajte na guľatý plát s priemerom 30 cm. Nechajte na doske prikryté utierkou.
      4. Rozvaľkané pláty rozkrájajte na 8 častí a na kraj každej dajte lyžicu náplne. Potom stočte do rožtekov a hotové rozložte na plech. Potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte v chlade 15 minút odležať.
      5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.