use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové ganache s pomarančom

Lahodné čokoládové ganache, voniace za pomarančom, sú sladkou odmenou nielen na Deň matiek.
  • 1 ure 5 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 10 porce
recipe image Čokoládové ganache s pomarančom

Prísady

Cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g Hery
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička nastúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajíčko
Náplň:
  • 75 g koncentrovaného pomarančového džúsu
  • 180 g šľahačky
  • 30 g tekutého invertného cukru
  • 300 g čokolády (55% kakaa)

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku zmiešame s práškovým cukrom a preosejeme ju na dosku. Pridáme tuk nakrájaný na kúsky, vanilkový cukor, kakao, citrónovú kôru a vajíčko. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút odležať.
      2. Cesto rozkrájame na malé kúsky a vtlačíme ich do veľkých kovových košíčkových formičiek. Vyjde na desať kúskov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút. Po upečení necháme košíčky vo formičkách mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyklopíme.
      3. Na panvici zmiešame džús, šľahačku a invertný cukor. Privedieme do varu. Odložíme z plameňa a tretinu vlejeme do čokolády nalámanej na kúsky. Rozmiešame gumenou stierkou dohladka.
      4. Pridáme ďalšiu tretinu zmesi a krúživým pohybom opäť rozmiešame. Pridáme a rozmiešame poslednú tretinu. V tejto fáze je možné priliať trochu pomarančového likéru.
      5. Na dno košíčkov dajte trochu kandizovanej pomarančovej kôry nakrájanej na tenké nitky. Zalejte čokoládovým krémom a nechajte stuhnúť v chladničke. Zdobíme plátkami kandizovaného pomaranča.
      6. Čokoládové ganache je veľmi hutné. Doporučujem ho odľahčiť tým, že časť šľahačky nahradíte pomarančovým pyré alebo koncentrátom. Získate tak vyváženú chuť a vynikajúcu vôňu. Tip sa však týka ganache v malých košíčkoch ako na obrázku. Pokiaľ by ste džúsom rozriedili náplň na veľkú tortu, roztečie sa vám.
      7. Počas servírovania vyberte z chladničky aspoň na 5 minút a nechajte plne rozvinúť chuť a vôňu dezertu – opäť platí pre košíčky.
      8. Odporúčame servírovať so sorbetom z čerstvých klementíniek a mandariniek s príchuťou brandy.
      9. Dá sa zamraziť, ale odporúčame ho servírovať v deň výroby.
      Tipy majstra Eddiho van Damma