Čokoládové ganache s pomarančom
Lahodné čokoládové ganache, voniace za pomarančom, sú sladkou odmenou nielen na Deň matiek.
- Čas prípravy20 minute
- 10 porce
Prísady
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 50 g kakaa
- 150 g Hery
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička nastúhanej citrónovej kôry
- 1 vajíčko
Náplň:
- 75 g koncentrovaného pomarančového džúsu
- 180 g šľahačky
- 30 g tekutého invertného cukru
- 300 g čokolády (55% kakaa)
Príprava
Postup prípravy
- Múku zmiešame s práškovým cukrom a preosejeme ju na dosku. Pridáme tuk nakrájaný na kúsky, vanilkový cukor, kakao, citrónovú kôru a vajíčko. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút odležať.
- Cesto rozkrájame na malé kúsky a vtlačíme ich do veľkých kovových košíčkových formičiek. Vyjde na desať kúskov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút. Po upečení necháme košíčky vo formičkách mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyklopíme.
- Na panvici zmiešame džús, šľahačku a invertný cukor. Privedieme do varu. Odložíme z plameňa a tretinu vlejeme do čokolády nalámanej na kúsky. Rozmiešame gumenou stierkou dohladka.
- Pridáme ďalšiu tretinu zmesi a krúživým pohybom opäť rozmiešame. Pridáme a rozmiešame poslednú tretinu. V tejto fáze je možné priliať trochu pomarančového likéru.
- Na dno košíčkov dajte trochu kandizovanej pomarančovej kôry nakrájanej na tenké nitky. Zalejte čokoládovým krémom a nechajte stuhnúť v chladničke. Zdobíme plátkami kandizovaného pomaranča.
- Čokoládové ganache je veľmi hutné. Doporučujem ho odľahčiť tým, že časť šľahačky nahradíte pomarančovým pyré alebo koncentrátom. Získate tak vyváženú chuť a vynikajúcu vôňu. Tip sa však týka ganache v malých košíčkoch ako na obrázku. Pokiaľ by ste džúsom rozriedili náplň na veľkú tortu, roztečie sa vám.
- Počas servírovania vyberte z chladničky aspoň na 5 minút a nechajte plne rozvinúť chuť a vôňu dezertu – opäť platí pre košíčky.
- Odporúčame servírovať so sorbetom z čerstvých klementíniek a mandariniek s príchuťou brandy.
- Dá sa zamraziť, ale odporúčame ho servírovať v deň výroby.
Tipy majstra Eddiho van Damma