Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové ganache s pomarančom

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Čokoládové ganache s pomarančom

Prísady

  • 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g Hery
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička nastúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajíčko
  • 75 g koncentrovaného pomarančového džúsu
  • 180 g šľahačky
  • 30 g tekutého invertného cukru
  • 300 g čokolády (55% kakaa)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Múku zmiešame s práškovým cukrom a presejeme ju na dosku. Pridáme tuk nakrájaný na kúsky, vanilkový cukor, kakao, citrónovú kôru a vajíčko. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút odležať. Cesto rozkrájame na malé kúsky a vtlačíme ich do veľkých kovových košíčkových formičiek. Vyjde na desať kúskov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút. Po upečení necháme košíčky vo formičkách mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyklopíme. Na panvici zmiešame džús, šľahačku a invertný cukor. Privedieme do varu. Odložíme z plameňa a tretinu vlejeme do čokolády nalámanej na kúsky. Rozmiešame gumenou stierkou dohladka, pridáme ďalšiu tretinu zmesi a krúživým pohybom opäť rozmiešame. Pridáme a rozmiešame poslednú tretinu. V tejto fáze je možné priliať trochu pomarančového likéru. Na dno košíčkov dajte trochu kandizovanej pomarančovej kôry nakrájanej na tenké nitky. Zalejte čokoládovým krémom a nechajte stuhnúť v chladničke. Zdobíme plátkami kandizovaného pomaranča.
  2. Čokoládové ganache je veľmi hutné. Doporučujem ho odľahčiť tým, že časť šľahačky nahradíte pomarančovým pyré alebo koncentrátom. Získate tak vyváženú chuť a vynikajúcu vôňu. Tip sa však týka ganache v malých košíčkoch ako na obrázku. Pokiaľ by ste džúsom rozriedili náplň na veľkú tortu, roztečie sa vám.
  3. Počas servírovania vyberte z chladničky aspoň na 5 minút a nechajte plne rozvinúť chuť a vôňu dezertu – opäť platí pre košíčky.
  4. Doporučujem servírovať so sorbetom z čerstvých klementíniek a mandariniek s príchuťou brandy.
  5. Dá sa zamraziť, ale doporučujeme ho servírovať v deň výroby.
Tipy majstra Eddiho van Damma