Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové ganache s pomarančom

Lahodné čokoládové ganache, voniace za pomarančom, sú sladkou odmenou nielen na Deň matiek.
  • 1 ure 5 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 10 porce
recipe image Čokoládové ganache s pomarančom

Prísady

Cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g Hery
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička nastúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajíčko
Náplň:
  • 75 g koncentrovaného pomarančového džúsu
  • 180 g šľahačky
  • 30 g tekutého invertného cukru
  • 300 g čokolády (55% kakaa)

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku zmiešame s práškovým cukrom a preosejeme ju na dosku. Pridáme tuk nakrájaný na kúsky, vanilkový cukor, kakao, citrónovú kôru a vajíčko. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke 30 minút odležať.
      2. Cesto rozkrájame na malé kúsky a vtlačíme ich do veľkých kovových košíčkových formičiek. Vyjde na desať kúskov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút. Po upečení necháme košíčky vo formičkách mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyklopíme.
      3. Na panvici zmiešame džús, šľahačku a invertný cukor. Privedieme do varu. Odložíme z plameňa a tretinu vlejeme do čokolády nalámanej na kúsky. Rozmiešame gumenou stierkou dohladka.
      4. Pridáme ďalšiu tretinu zmesi a krúživým pohybom opäť rozmiešame. Pridáme a rozmiešame poslednú tretinu. V tejto fáze je možné priliať trochu pomarančového likéru.
      5. Na dno košíčkov dajte trochu kandizovanej pomarančovej kôry nakrájanej na tenké nitky. Zalejte čokoládovým krémom a nechajte stuhnúť v chladničke. Zdobíme plátkami kandizovaného pomaranča.
      6. Čokoládové ganache je veľmi hutné. Doporučujem ho odľahčiť tým, že časť šľahačky nahradíte pomarančovým pyré alebo koncentrátom. Získate tak vyváženú chuť a vynikajúcu vôňu. Tip sa však týka ganache v malých košíčkoch ako na obrázku. Pokiaľ by ste džúsom rozriedili náplň na veľkú tortu, roztečie sa vám.
      7. Počas servírovania vyberte z chladničky aspoň na 5 minút a nechajte plne rozvinúť chuť a vôňu dezertu – opäť platí pre košíčky.
      8. Odporúčame servírovať so sorbetom z čerstvých klementíniek a mandariniek s príchuťou brandy.
      9. Dá sa zamraziť, ale odporúčame ho servírovať v deň výroby.
      Tipy majstra Eddiho van Damma