use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slivkový koláč

Milujeme slivky v každej forme. Od tekutej až po tú koláčovú! :) Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorému dodáva sviežosť nielen ovocie, ale aj kyslá smotana.
  • 2 ure 10 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 12 porce
recipe image Slivkový koláč

Prísady

Na cesto:
  • 175 g hladkej múky
  • 1 PL krupicového cukru
  • 120 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 3 PL studenej vody
Na náplň:
  • 10 väčších sliviek
  • 6 vajec
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 kyslá smotana
  • 200 g cukru
  • 450 ml mlieka

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Zmiešajte všetky suroviny na cesto okrem vody. Potom pomaly pridávajte po lyžiciach studenú vodu (2 – 3 lyžice), kým nebude cesto držať pohromade. Hotové cesto vložte do vrecka a dajte na hodinu vychladiť do chladničky.
      2. Hneď ako bude cesto vychladené, vyvaľkajte ho na pomúčenej doske a vložte do formy. Cesto pritlačte ku dnu a k stranám a poprepichujte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a zaťažte ho trochou fazule. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C asi 10 minút. Zložte fazuľu a pečte ďalších 5 minút. Cesto nesmie byť mäkké a surové.
      3. Medzitým si pripravte náplň. Vajcia šľahajte 3 minúty s cukrom. Zmes bude veľmi tuhá, postupne pridávajte kyslú smotanu, mlieko a vanilkový extrakt.
      4. Slivky vykôstkujte a poukladajte na teplé cesto, zalejte pripravenou náplňou a pečte zhruba 30 – 35 minút, kým náplň nezhustne. Koláč nechajte vychladnúť vo forme a pocukrujte ho práškovým cukrom.