Slivkový koláč
Milujeme slivky v každej forme. Od tekutej až po tú koláčovú! :) Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorému dodáva sviežosť nielen ovocie, ale aj kyslá smotana.
- Čas prípravy20 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 175 g hladkej múky
- 1 PL krupicového cukru
- 120 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 3 PL studenej vody
Na náplň:
- 10 väčších sliviek
- 6 vajec
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 kyslá smotana
- 200 g cukru
- 450 ml mlieka
Príprava
Postup prípravy
- Zmiešajte všetky suroviny na cesto okrem vody. Potom pomaly pridávajte po lyžiciach studenú vodu (2 – 3 lyžice), kým nebude cesto držať pohromade. Hotové cesto vložte do vrecka a dajte na hodinu vychladiť do chladničky.
- Hneď ako bude cesto vychladené, vyvaľkajte ho na pomúčenej doske a vložte do formy. Cesto pritlačte ku dnu a k stranám a poprepichujte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a zaťažte ho trochou fazule. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C asi 10 minút. Zložte fazuľu a pečte ďalších 5 minút. Cesto nesmie byť mäkké a surové.
- Medzitým si pripravte náplň. Vajcia šľahajte 3 minúty s cukrom. Zmes bude veľmi tuhá, postupne pridávajte kyslú smotanu, mlieko a vanilkový extrakt.
- Slivky vykôstkujte a poukladajte na teplé cesto, zalejte pripravenou náplňou a pečte zhruba 30 – 35 minút, kým náplň nezhustne. Koláč nechajte vychladnúť vo forme a pocukrujte ho práškovým cukrom.