Hubový koláč
Už rastú? Pokiaľ máte nazbierané, vyskúšajte tento chutný slaný koláč. A pokiaľ nie a nie zapršať, pokojne vymeňte huby za kupované šampióny.
- Čas prípravy25 minute
- 8 porce
Prísady
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g rastlinného tuku Hera
- 3 PL vody
- soľ
- 1 vajce
Na náplň:
- huby
- 2 väčšie cibule
- olej na smaženie
- 400 ml smotany na šľahanie
- hrsť nastrúhaného syra (eidam, gouda a pod.)
- 4 vajcia
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, čerstvé bylinky
Príprava
Postup prípravy
- Zo všetkých surovín vypracujte cesto a dajte ho odpočinúť do chladničky. Medzitým opečte na oleji cibuľu a pokrájané huby (menšie huby, ako sú napríklad kuriatka, môžete nechať v celku na ozdobu). Vychladené cesto natlačte do okrúhlej formy a poprepichujte vidličkou. Pečte cca 15 minút na 180 °C, dozlatista.
- Na náplň vyšľahajte vajcia so smotanou, soľou a korením, pridajte nastrúhaný syr. Na predpečený korpus položte väčšie časti opečených húb, zalejte pripravenou zmesou a dopekajte cca 45 minút, kým hmota nezačne tuhnúť. Potom dozdobte zvyškom opečených húb a vráťte ešte na chvíľku do rúry. Slaný koláč nechajte poriadne vychladnúť, bude sa potom dať lepšie krájať. Chutí dobre vlažný aj studený z chladničky.