Špenátový závin so šunkou
Chutná desiata alebo pohostenie pre návštevy. Záleží len na tom, na aké veľké kusy tento vynikajúci slaný závin nakrájate.
- Čas prípravy35 minute
- 8 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 250 g hladkej múky
- 120 g rastlinného tuku Hera
- 5 lyžíc studenej vody
- soľ, biele korenie
- 500 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g ricotty alebo tvarohu
- 100 g šunky
- vajce na potretie
- sezamové semienko na posypanie
Príprava
Postup prípravy
- Heru nakrájame na malé kúsky, pridáme preosiatu múku, vodu, štipku soli a korenia.
- Všetko spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme v chlade asi 30 minút odležať.
- Na náplň sparíme horúcou vodou opláchnutý čerstvý špenát alebo necháme rozmraziť zamrazený špenát.
- Vytlačíme prebytočnú vodu, pokrájame a spojíme s ricottou.
- Pridáme pretlačený cesnak a soľ.
- Cesto rozváľame na plát asi 30 x 40 cm, môžeme ho následne rozkrájať na 6 až 8 menších obdĺžnikov.
- Vyskladáme šunkou, potrieme náplňou a zvinieme.
- Preložíme na plech vymazaný tukom alebo vyplnený papierom na pečenie.
- Povrch niekoľkokrát prepichneme vidličkou, aby sa pri pečení nerobili bubliny.
- Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovým semiačkom.
- Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a následne krájame.
- Malé rolky môžeme podávať vcelku alebo zabaliť na desiatu.