use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Špenátový závin so šunkou

Chutná desiata alebo pohostenie pre návštevy. Záleží len na tom, na aké veľké kusy tento vynikajúci slaný závin nakrájate.
  • 1 ure 35 minute
  • Čas prípravy35 minute
  • 8 porce
recipe image Špenátový závin so šunkou

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 250 g hladkej múky
  • 120 g rastlinného tuku Hera
  • 5 lyžíc studenej vody
  • soľ, biele korenie
  • 500 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g ricotty alebo tvarohu
  • 100 g šunky
  • vajce na potretie
  • sezamové semienko na posypanie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Heru nakrájame na malé kúsky, pridáme preosiatu múku, vodu, štipku soli a korenia.
      2. Všetko spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme v chlade asi 30 minút odležať.
      3. Na náplň sparíme horúcou vodou opláchnutý čerstvý špenát alebo necháme rozmraziť zamrazený špenát.
      4. Vytlačíme prebytočnú vodu, pokrájame a spojíme s ricottou.
      5. Pridáme pretlačený cesnak a soľ.
      6. Cesto rozváľame na plát asi 30 x 40 cm, môžeme ho následne rozkrájať na 6 až 8 menších obdĺžnikov.
      7. Vyskladáme šunkou, potrieme náplňou a zvinieme.
      8. Preložíme na plech vymazaný tukom alebo vyplnený papierom na pečenie.
      9. Povrch niekoľkokrát prepichneme vidličkou, aby sa pri pečení nerobili bubliny.
      10. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovým semiačkom.
      11. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.
      12. Po upečení necháme vychladnúť a následne krájame.
      13. Malé rolky môžeme podávať vcelku alebo zabaliť na desiatu.