Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Judášky krok za krokom

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Judášky krok za krokom

Prísady

Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g Hery maslovej (neroztopenej, izbovej teploty)
  • 2 žĺtky
  • 300 ml smotany na varenie
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždia
  • 4 g soli
  • štipka strúhaného muškátového kvetu
  • kôra zo 1/4 citróna
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica Hery maslovej

Nutritional facts

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

Postup prípravy
  1. Droždie a lyžičku cukru spoločne v menšej miske roztlačte vidličkou a potom rozmiešajte na kašu. Zalejte 100 ml vlažnej smotany, primiešajte lyžicu múky a nechajte chvíľu kvások kysnúť. Všetky ostatné suroviny odmerajte do misy. Hera maslová i žĺtky by mali mať izbovú teplotu, zvyšok smotany použite vlažný, uľahčíte tým kysnutie. Prilejte kvások a premiešajte a spracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé cesto. Hneťte aspoň 5 – 10 minút, až bude cesto hladké a pružné ako plastelína.
  2. Prepracované cesto sformujte do gule, uložte do misy, zakryte fóliou a nechajte približne hodinu kysnúť, až zdvojnásobí objem. Potom cesto vyklopte, prepracujte ho, vyžeňte z neho vzduch a rozdeľte najprv na štvrtiny, potom na osminy a nakoniec na 24 rovnakých častí. Z každého dielu vyvaľkajte valček dlhý približne 20 – 25 cm a tenký ako malíček. Stočte do uzlíkov alebo iných tvarov. Poklaďte na plech vyložený papierom na pečenie – uvedený počet sa zmestí na 2 plechy.
  3. Zmotané uzlíky potrite vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút trochu nakysnúť. Rúru zatiaľ predhrejte na 190 stupňov.
  4. Vykysnuté uzlíky znovu potrite vajcom a vložte do rúry. Pečte 15 minút, až sa podstatne zväčšia, zozlatnú a spevnia. Odporúčame piecť iba jeden plech, nie dva naraz.
  5. Med ohrejte, až bude horúci. Odstavte, vhoďte doň Heru maslovú nakrájanú na kocky a miešajte, dokiaľ sa nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, ktorou potom potriete upečené judášky ihneď po vytiahnutí z rúry. Potreté pečivo nechajte chvíľu chladnúť na plechu, potom ale presuňte na mriežku. Skúste vydržať, až judášky úplne vychladnú.

https://www.youtube.com/watch?v=RQEaTbTyqzA