use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Judášky krok za krokom

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Judášky krok za krokom

Prísady

Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g Hery maslovej (neroztopenej, izbovej teploty)
  • 2 žĺtky
  • 300 ml smotany na varenie
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždia
  • 4 g soli
  • štipka strúhaného muškátového kvetu
  • kôra zo 1/4 citróna
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica Hery maslovej

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie a lyžičku cukru spoločne v menšej miske roztlačte vidličkou a potom rozmiešajte na kašu. Zalejte 100 ml vlažnej smotany, primiešajte lyžicu múky a nechajte chvíľu kvások kysnúť. Všetky ostatné suroviny odmerajte do misy. Hera maslová i žĺtky by mali mať izbovú teplotu, zvyšok smotany použite vlažný, uľahčíte tým kysnutie. Prilejte kvások a premiešajte a spracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé cesto. Hneťte aspoň 5 – 10 minút, až bude cesto hladké a pružné ako plastelína.
      2. Prepracované cesto sformujte do gule, uložte do misy, zakryte fóliou a nechajte približne hodinu kysnúť, až zdvojnásobí objem. Potom cesto vyklopte, prepracujte ho, vyžeňte z neho vzduch a rozdeľte najprv na štvrtiny, potom na osminy a nakoniec na 24 rovnakých častí. Z každého dielu vyvaľkajte valček dlhý približne 20 – 25 cm a tenký ako malíček. Stočte do uzlíkov alebo iných tvarov. Poklaďte na plech vyložený papierom na pečenie – uvedený počet sa zmestí na 2 plechy.
      3. Zmotané uzlíky potrite vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút trochu nakysnúť. Rúru zatiaľ predhrejte na 190 stupňov.
      4. Vykysnuté uzlíky znovu potrite vajcom a vložte do rúry. Pečte 15 minút, až sa podstatne zväčšia, zozlatnú a spevnia. Odporúčame piecť iba jeden plech, nie dva naraz.
      5. Med ohrejte, až bude horúci. Odstavte, vhoďte doň Heru maslovú nakrájanú na kocky a miešajte, dokiaľ sa nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, ktorou potom potriete upečené judášky ihneď po vytiahnutí z rúry. Potreté pečivo nechajte chvíľu chladnúť na plechu, potom ale presuňte na mriežku. Skúste vydržať, až judášky úplne vychladnú.

      https://www.youtube.com/watch?v=RQEaTbTyqzA