use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Venčeky a kvietky

Vyskúšajte tieto venčeky a kvietky (alebo akékoľvek iné tvary zvolíte) z odpaľovaného cesta.
  • 1 ure
  • Čas prípravy40 minute
  • 16 porce
recipe image Venčeky a kvietky

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 270 ml vody
  • 80 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • ½ lyžičky soli
  • 200 g hladkej múky
  • 5 - 6 celých vajec (260 g)

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Vodu, Heru a soľ prevarte. Následne odstavte a rýchlo vmiešajte hladkú múku. Po zapracovaní vráťte na sporák. Na miernom stupni a za stáleho miešania vareškou spracovávajte aspoň 2 minúty. Niekedy aj dlhšie. Cesto sa spočiatku prichytáva, ale postupne ide pekne za vareškou a na dno sa lepiť prestane. A to je ten okamih, keď ho zložte z platne a občasne premiešajte. Môžete použiť aj mixér a vyšľahať do vychladnutia.
      2. Potom pridajte postupne jedno vajce za druhým. Ručným mixérom spracovávajte až na hladké cesto. To nesmie byť veľmi husté ani veľmi riedke, aby sa vám venčeky neroztekali. Potom cesto naplňte do vrecúšok a robte tvary, ktoré sa vám páčia.
      3. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C tak 10 minút a potom teplotu znížte na 190 °C a ešte ďalších 5 – 10 minút dopekajte.
      4. Po miernom vychladnutí rozpoľte a plňte krémom. Plniť môžete žĺtkovým krémom alebo ako ja parížskou šľahačkou. Na krém môžete tiež uvariť vanilkový puding a po vychladnutí ho spojiť s Herou maslová príchuť (štvrtinu kocky a 2 lyžice práškového cukru). Na záver len posypte práškovým cukrom. Oboje je výborné.
      Recept na parížsku šľahačku:
      1. 300 ml smotany, 20 g kryštálového cukru a 20 g kakaa starostlivo rozmiešajte a priveďte do varu. Po prejdení varom stiahnite zo sporáka, pridajte 30 g horkej čokolády a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Ja pridávam 70 % čokoládu. Kakao aj čokoládu pridajte podľa obľúbenosti. Môže byť aj menej kakaa. Krém však nebude taký tmavý. Za občasného miešania nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Potom vložte do chladničky a nechajte vychladiť do druhého dňa.