Veľkonočné zajačiky z kysnutého cesta
K Veľkej noci neodmysliteľne patrí kysnuté pečivo. Vyskúšajte tematické zajačiky, ktoré si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. Ich príprava nie je náročná a môže sa do nej zapojiť celá rodina!
Čas pečenia45 minute
1 porce

Prísady
- 400 g polohrubej pšeničnej múky
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky
- 250 ml vlažnej vody
- 50 g rozpustenej Hery Maslová príchuť
- 1 vajce
- 1 vrecúško sušeného droždia
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžička soli
- 1 vajce na potretie pred pečením
- trocha sezamových semienok na ozdobenie chvostíka
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Príprava
- Heru rozpusťte v hrnci. Všetky suroviny (vrátane rozpustenej Hery) dajte do misy robota a vymiešajte nelepivé cesto. To potom nechajte hodinu kysnúť. Potom cesto prepracujte a rozdeľte na osem rovnakých dielov.
- Z každého dielu vyvaľkajte dlhý valček, z ktorého odkrojte kúsok na chvostík. Konce valčekov vyvaľkajte do špičky – to budú zajačie uši. Z valčeka upleťte tvar zajačika. Z malého kúsku na chvostík vyrobte miniatúrny uzlík, ktorý vsaďte do dierky na zajačom chvostíku. Uši môžete mierne sploštiť.
- Naskladajte zajačiky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich pol hodiny kysnúť pod utierkou. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a chvostík posypte bielymi sezamovými semienkami. Veľkonočné zajačiky pečte v rúre rozohriatej na 180 °C 20 až 25 minút dozlatista.