Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Letná jahodová torta

Jednoduchý liatý koláč s pudingovým krémom je presne to, na čo máte chuť. Neveríte? Tak to budete musieť vyskúšať.
  • 1 ure
  • Čas prípravy25 minute
  • 12 porce
recipe image Letná jahodová torta

Prísady

Na korpus:
  • 150 g hladkej múky
  • 16 g kypriaceho prášku (1 vrecúško)
  • 150 g cukru
  • 8 g vanilkový cukor (1 vrecúško)
  • 3 vajcia
  • 150 g Hera maslová príchuť (izbová teplota)
Na náplň:
  • ½ litra polotučného mlieka
  • 40 g pudingového prášku
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 500 g jahôd
  • 125 ml šľahačky
  • práškový cukor

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Kým sa pustíte do práce, predhrejte si rúru na 180 °C.
      2. Múku zmiešajte s kypriacim práškom vo veľkej mise. Pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajce a Heru maslovú príchuť. Všetko starostlivo premiešajte vareškou alebo mixérom. Cesto rovnomerne rozotrite do formy vymastenej Herou a vysypanej múkou. Pečte korpus dozlatista v predhriatej rúre 35 – 45 minút. Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť vo forme na pečenie.
      3. Kým je torta v rúre, pripravte si puding: priveďte mlieko do varu. V mise zmiešajte puding s cukrom, vajcom a 4 lyžicami teplého mlieka. Túto zmes nalejte do horúceho mlieka a za stáleho miešania varte 3 – 4 minúty pri miernej teplote. Zložte z platne a za stáleho miešania nechajte puding vychladnúť.
      4. Vyšľahajte šľahačku a potom ju do studeného pudingu zamiešajte. Pozor, pokiaľ bude puding ešte teplý, krém zredne a nebude na torte držať! Hotový krém potom rozotrite na tortu a ozdobte jahodami. Na záver celú tortu pocukrujte práškovým cukrom.
      Tip: Jahody môžete nahradiť aj iným obľúbeným sezónnym ovocím. Rovnako skvelé sú aj maliny, marhule, čučoriedky či broskyne. Pokiaľ sa musíte spoľahnúť na nákupy v obchodoch, nebojte sa siahnuť ani po banánoch alebo kivi. Krásne leto!