Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Škoricové judáše s vlašskými orechami

Sladšia verzia veľkonočných judášiek, obohatená o vlašské orechy a škoricový cukor.
  • 1 ure 40 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 10 porce
recipe image Škoricové judáše s vlašskými orechami

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g droždia
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť + na vymazanie
  • 2 žĺtky
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • Soľ
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajce na potretie
  • 1 vrecúško škoricového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 50 g nasekaných vlašských orechov

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Z časti vlažného mlieka, lyžičky cukru, droždia a lyžice múky pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vzísť.
      2. Tuk so zvyšným cukrom a žĺtkami rozotrieme do peny. Pridáme vzídený kvások, zvyšnú múku aj mlieko, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
      3. Cesto znovu prehnetieme a necháme ďalších 20 minút na teplom mieste kysnúť.
      4. Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Vajce rozšľaháme a cesto ním potrieme. Posypeme ho škoricovým cukrom, hrozienkami a orechami. Stočíme do rolády, pokrájame na plátky hrubé asi 3 cm a rozložíme na vymastený plech.
      5. Necháme ich ešte 15 minút kysnúť. Potom judáše potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 200 °C asi 18 minút. Po upečení ich necháme na kovovej mriežke vychladnúť.