Medová torta plnená krémom
Už teraz nám je jasné, že táto torta nebude len narodeninovou záležitosťou. Vaša rodina ho totiž bude vyžadovať omnoho častejšie.
- Čas prípravy40 minute
- 4 porce
Prísady
Medová piškóta
- 500 g múky
- 60 g Hery
- 100 g kyslej smotany
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 100 g medu
- 10 g prášku do pečiva
- 10 g jedlej sódy
Krém
- 1 balenie (40 g) vanilkového pudingu
- 3 žĺtka
- 100 g cukru
- 1 balenie (10 g) vanilkového cukru
- 600 ml mlieka
- 250 g Hery
- 150 g práškového cukru
Na potretie piškóty
- 20 ml mlieka
- 1,5 polievkovej lyžice rumu
Zdobenie
- lentilky alebo iná farebná dekorácia, najemno nastrúhaná zvyšná piškóta
Príprava
- Najprv si pripravte cesto: vo vodnom kúpeli varte Heru, vajcia, cukor a med, kým zmes nezhustne. Nechajte trochu vychladnúť a pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Pridajte kyslú smotanu a vypracujte cesto. Prikryte a nechajte 30 minút pri izbovej teplote.
- Rozdeľte na 5 rovnakých dielov a každý vyvaľkajte na kruh s priemerom 23 cm a hrúbkou 2 mm.
- Položte každý kruh na plech vyložený papierom na pečenie a poprepichujte vidličkou.
- Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 8 – 10 minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
- Krém pripravte tak, že zmiešate žĺtka s 1/3 mlieka a pudingovým práškom.
- Zvyšné mlieko povarte s cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte žĺtkovú zmes a za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte zhustnúť. Do horúceho krému pridajte Heru a dôkladne premiešajte.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Vyšľahajte zostávajúcu Heru, pridajte k nej vychladnutý vanilkový krém a vyšľahajte do peny.
- Upečené piškótové kruhy potrite rumovým mliekom a vanilkovým krémom. Pokryte ďalšou vrstvou piškóty potretej rumovým mliekom a pokračujte obdobne. Ak vám nejaký krém zostane, potrite s ním aj boky torty.
- Nechajte vychladiť v chladničke najmenej 4 – 5 hodín.
- Pocukrujte, ozdobte lentilkami alebo inou dekoráciou podľa chuti.