use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Medová torta plnená krémom

Už teraz nám je jasné, že táto torta nebude len narodeninovou záležitosťou. Vaša rodina ho totiž bude vyžadovať omnoho častejšie.
  • 5 ure
  • Čas prípravy40 minute
  • 4 porce
recipe image Medová torta plnená krémom

Prísady

Medová piškóta
  • 500 g múky
  • 60 g Hery
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g medu
  • 10 g prášku do pečiva
  • 10 g jedlej sódy
Krém
  • 1 balenie (40 g) vanilkového pudingu
  • 3 žĺtka
  • 100 g cukru
  • 1 balenie (10 g) vanilkového cukru
  • 600 ml mlieka
  • 250 g Hery
  • 150 g práškového cukru
Na potretie piškóty
  • 20 ml mlieka
  • 1,5 polievkovej lyžice rumu
Zdobenie
  • lentilky alebo iná farebná dekorácia, najemno nastrúhaná zvyšná piškóta

      Príprava

      1. Najprv si pripravte cesto: vo vodnom kúpeli varte Heru, vajcia, cukor a med, kým zmes nezhustne. Nechajte trochu vychladnúť a pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Pridajte kyslú smotanu a vypracujte cesto. Prikryte a nechajte 30 minút pri izbovej teplote.
      2. Rozdeľte na 5 rovnakých dielov a každý vyvaľkajte na kruh s priemerom 23 cm a hrúbkou 2 mm.
      3. Položte každý kruh na plech vyložený papierom na pečenie a poprepichujte vidličkou.
      4. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 8 – 10 minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
      5. Krém pripravte tak, že zmiešate žĺtka s 1/3 mlieka a pudingovým práškom.
      6. Zvyšné mlieko povarte s cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte žĺtkovú zmes a za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte zhustnúť. Do horúceho krému pridajte Heru a dôkladne premiešajte.
      7. Nechajte úplne vychladnúť.
      8. Vyšľahajte zostávajúcu Heru, pridajte k nej vychladnutý vanilkový krém a vyšľahajte do peny.
      9. Upečené piškótové kruhy potrite rumovým mliekom a vanilkovým krémom. Pokryte ďalšou vrstvou piškóty potretej rumovým mliekom a pokračujte obdobne. Ak vám nejaký krém zostane, potrite s ním aj boky torty.
      10. Nechajte vychladiť v chladničke najmenej 4 – 5 hodín.
      11. Pocukrujte, ozdobte lentilkami alebo inou dekoráciou podľa chuti.