Veľkonočný baránček z piškótového cesta
Jednoduchý baranček z piškótového cesta, ktorého si môžete vyzdobiť podľa vlastnej fantázie.
- Čas prípravy15 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 5 vajec
- 25 dkg cukru krupice
- 25 dkg múky - pol na pol polohrubú a hladkú
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 120 ml rozpusteného rastlinného tuku Hera
Príprava
Postup prípravy
- Na začiatku pečenia si zapneme rúru, ktorú nastavíme na 200 °C.
- Vajcia si vcelku vyklepneme do šľahača a vyšľaháme do svetložltej nadýchanej peny. Potom pridáme cukor a ďalej šľaháme asi tri až štyri minúty. Vlejeme rozpustenú Heru a ešte chvíľu šľaháme. Múky a prášok do pečiva premiešame a po častiach vmiešame do sladkej vaječnej zmesi. Dôkladne premiešanú zmes nalejeme do formy na barančeka, ktorú sme predtým veľmi dôkladne vymazali olejom, masťou alebo vystriekali olejom v spreji. Potom vysypeme polohrubou múkou.
- Dávame si naozaj záležať, pretože aj najmenšie miesto, ktoré pri tomto kroku vynecháme, sa nám môže vypomstiť tým, že vďaka nemu sa baranček nebude dať z formy vyklopiť. Cesto teda nalejeme do predného dielu barančeka a priklopíme zadným dielom. Kto má barančeka jednodielneho, tak, samozrejme, nepriklápa ničím.
- Formu vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Znížime teplotu na 180 °C a dopiečeme ešte ďalších 30 minút. Skúsime opatrne odklopiť horný diel formy a do barančeka zapichneme špajdľu, aby sme zistili, či už je upečený. Špajdľa by mala vyjsť von neušpinená od cesta, maximálne s niekoľkými omrvinkami.
- Už máme upečené? Výborne. Vytiahneme formu von z rúry a zabalíme ju do vlhkej utierky. Necháme celkom vychladnúť a skôr sa ani nepokúšame barančeka vyklopiť. Trvá to asi hodinku-dve. Potom opatrne vyklopíme. Krásneho barančeka pocukrujeme, ozdobíme mašličkou.