use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Veľkonočný baránček z piškótového cesta

Jednoduchý baranček z piškótového cesta, ktorého si môžete vyzdobiť podľa vlastnej fantázie.
  • 1 ure
  • Čas prípravy15 minute
  • 12 porce
recipe image Veľkonočný baranček z piškótového cesta

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 5 vajec
  • 25 dkg cukru krupice
  • 25 dkg múky - pol na pol polohrubú a hladkú
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 120 ml rozpusteného rastlinného tuku Hera

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Na začiatku pečenia si zapneme rúru, ktorú nastavíme na 200 °C.
      2. Vajcia si vcelku vyklepneme do šľahača a vyšľaháme do svetložltej nadýchanej peny. Potom pridáme cukor a ďalej šľaháme asi tri až štyri minúty. Vlejeme rozpustenú Heru a ešte chvíľu šľaháme. Múky a prášok do pečiva premiešame a po častiach vmiešame do sladkej vaječnej zmesi. Dôkladne premiešanú zmes nalejeme do formy na barančeka, ktorú sme predtým veľmi dôkladne vymazali olejom, masťou alebo vystriekali olejom v spreji. Potom vysypeme polohrubou múkou.
      3. Dávame si naozaj záležať, pretože aj najmenšie miesto, ktoré pri tomto kroku vynecháme, sa nám môže vypomstiť tým, že vďaka nemu sa baranček nebude dať z formy vyklopiť. Cesto teda nalejeme do predného dielu barančeka a priklopíme zadným dielom. Kto má barančeka jednodielneho, tak, samozrejme, nepriklápa ničím.
      4. Formu vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Znížime teplotu na 180 °C a dopiečeme ešte ďalších 30 minút. Skúsime opatrne odklopiť horný diel formy a do barančeka zapichneme špajdľu, aby sme zistili, či už je upečený. Špajdľa by mala vyjsť von neušpinená od cesta, maximálne s niekoľkými omrvinkami.
      5. Už máme upečené? Výborne. Vytiahneme formu von z rúry a zabalíme ju do vlhkej utierky. Necháme celkom vychladnúť a skôr sa ani nepokúšame barančeka vyklopiť. Trvá to asi hodinku-dve. Potom opatrne vyklopíme. Krásneho barančeka pocukrujeme, ozdobíme mašličkou.