Medovník
Poznáte niekoho, kto by nemiloval medovník? Cukrárne, traste sa. Pretože tento obľúbený dezert si vďaka nášmu receptu môžete doma ľahko pripraviť každý.
Čas prípravy1 ure
12 porce

Prísady
Na cesto:
- - 180 g Hery
- - 180 g práškového cukru
- - 6 lyžíc medu
- - 4 lyžice smotany
- - 1 vajce
- - 1 lyžička kakaa
- - 450 g hladkej múky
- - 1,5 lyžičky jedlej sódy
Na krém:
- 250 ml mlieka
- 4 lyžice hladkej múky
- 250 g Hery maslovej
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžičky rumu
Sirup:
- - 2 lyžice kryštálového cukru
- - 50 ml rumu
- - 150 ml vody
Príprava
Postup prípravy
- Na krém dajte do hrnca variť mlieko a prisypte preosiatú hladkú múku. Dôkladne miešajte dokým sa zmes nezačne variť. Chvíľku zmes povarte, stiahnite z ohňa a položte na stranu.
- Vo vodnom kúpeli zmiešajte Heru, cukor, med, smotanu, vajce a kakao. Nad parou ingrediencie šľahajte cca 5 minút. Vyšľahanú zmes zmiešajte s múkou a sódou a nechajte cca 5 minút odpočívať v zakrytej mise. Ak je cesto riedke, pridajte múku.
- Cesto rozdeľte na 5 častí a vyvaľkajte placky, vykrojte kruhy v tvare menšej tortovej formy. Zo zvyšného cesta urobte placku, tá vám neskôr poslúži ako posýpka.
- Placky pečte na 180 °C, cca 4 minúty dozlatista. Po upečení nechajte placky vychladnúť.
- Teraz dorobte krém. Pripravenú kašu zašľahajte do Hery maslovej, cukru a rumu
- A môžete sa pustiť do zostavenia torty. Vychladnutú placku si dajte na plech alebo tácňu, potrite ju sirupom a potom karamelovým krémom. Prikryte ďalšou plackou a postup opakujte až do piatej placky. Tú potrite sirupom z oboch strán a nakoniec celú tortu potrite krémom. Zvyšnú placku z odrezkov rozdrobte na posýpku a posypte celú tortu. Medovník nechajte odpočinúť do druhého dňa.
TIP: Do posýpky môžete pridať aj pomleté orechy.
