Mini jablčnej záviny
Sú chrumkavé, vláčne a plné šťavnatých jabĺk. reč je o mini jablčných závinoch, ktoré si okamžite zamilujete a zabudnete na kupované lístkové cesto.
- Čas prípravy40 minute
- 16 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- - 500 g hladkej múky
- - 150 g Hery maslová príchuť
- - štipka soli
- - 100 g krupicového cukru
- - 1 vajce
- - 150 ml plnotučného mlieka
- - 30 g čerstvého droždia
- - jablká, orechy či hrušky
- - trstinový cukor
- - škorica
- - strúhanka
Príprava
Postup prípravy
- Múku, Heru maslovú, štipku soli a cukor dajte miešať do kuchynského robota, až kým nevznikne pekná posýpka. Mlieko zahrejte, len trochu, aby bolo mierne vlažné a nadrobte doň droždie. Pridajte žĺtok (bielok odložte nabok) a rozmiešajte.
- Kuchynský robot zapnite na najnižšie otáčky a pomaly prilievajte mlieko s droždím a žĺtkom. Vznikne krásne hladké, tuhšie cesto. Ak je veľmi suché, môžete pridať trošku mlieka. Ak je naopak riedke, tak trošku múky. Nechajte miešať asi desať minút. Misu prikryte potravinárskou fóliou a na teplom mieste nechajte kysnúť asi hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Vykysnuté cesto vyklopte na dosku. Spracujte a rozdeľte najprv napoly, potom každú polovicu napoly a ďalej a ďalej, až máme cca 10 až 16 kúskov. Niekto má radšej menšie a viac kúskov, niekto väčšie.
- Každý kúsok vyvaľkajte na obdĺžnik, zľahka posypte strúhankou, nastrúhanými jablkami, trochou trstinového cukru a štipkou škorice. Zaviňte a premiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným bielkom (čo nám zostal od žĺtka do cesta) a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
- Po vykysnutí (mali by opäť zdvojnásobiť svoj objem) dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Plech dajte do rúry, na stred a ihneď znížte teplotu na 150 °C. Pečte 20 až 22 minút, do zlatista. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Odolajte a nezobkajte horúce. Cesto by sa mohlo zraziť.