use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mini jablčnej záviny

Sú chrumkavé, vláčne a plné šťavnatých jabĺk. reč je o mini jablčných závinoch, ktoré si okamžite zamilujete a zabudnete na kupované lístkové cesto.
  • 3 ure
  • Čas prípravy40 minute
  • 16 porce
recipe image Mini jablčnej záviny

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • - 500 g hladkej múky
  • - 150 g Hery maslová príchuť
  • - štipka soli
  • - 100 g krupicového cukru
  • - 1 vajce
  • - 150 ml plnotučného mlieka
  • - 30 g čerstvého droždia
  • - jablká, orechy či hrušky
  • - trstinový cukor
  • - škorica
  • - strúhanka

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku, Heru maslovú, štipku soli a cukor dajte miešať do kuchynského robota, až kým nevznikne pekná posýpka. Mlieko zahrejte, len trochu, aby bolo mierne vlažné a nadrobte doň droždie. Pridajte žĺtok (bielok odložte nabok) a rozmiešajte.
      2. Kuchynský robot zapnite na najnižšie otáčky a pomaly prilievajte mlieko s droždím a žĺtkom. Vznikne krásne hladké, tuhšie cesto. Ak je veľmi suché, môžete pridať trošku mlieka. Ak je naopak riedke, tak trošku múky. Nechajte miešať asi desať minút. Misu prikryte potravinárskou fóliou a na teplom mieste nechajte kysnúť asi hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
      3. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku. Spracujte a rozdeľte najprv napoly, potom každú polovicu napoly a ďalej a ďalej, až máme cca 10 až 16 kúskov. Niekto má radšej menšie a viac kúskov, niekto väčšie.
      4. Každý kúsok vyvaľkajte na obdĺžnik, zľahka posypte strúhankou, nastrúhanými jablkami, trochou trstinového cukru a štipkou škorice. Zaviňte a premiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným bielkom (čo nám zostal od žĺtka do cesta) a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
      5. Po vykysnutí (mali by opäť zdvojnásobiť svoj objem) dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Plech dajte do rúry, na stred a ihneď znížte teplotu na 150 °C. Pečte 20 až 22 minút, do zlatista. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Odolajte a nezobkajte horúce. Cesto by sa mohlo zraziť.