Motýle z kysnutého cesta
Pozrite, už k vám letíííí...
Kto? Recept na kysnuté motýle.
Kto? Recept na kysnuté motýle.
- Čas prípravy30 minute
- 4 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 20 g droždia
- 50 g krupicového cukru
- 120 ml mlieka
- 250 g hladkej múky
- 1 vrecko vanilkového cukru
- soľ
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- 2 žĺtky
- 60 g Hery
- 1 vajce na potieranie
Príprava
Postup prípravy
- Droždie rozdrobte do misky a vymiešajte s lyžicou krupicového cukru.
- Pridajte 3 lyžice vlažného mlieka a 2 lyžice múky.
- Na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások.
- Do misy preosejte zvyšnú múku.
- Vmiešajte do nej zvyšný krupicový cukor a vanilkový cukor, štipku soli, muškátový oriešok, citrónovú kôru, žĺtky a kvások.
- Prilejte zvyšok mlieka a vychladnutú roztopenú Heru.
- Vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozpolte.
- Jednu polovicu cesta nakrájajte na 5 rovnakých častí.
- Štyri diely cesta rozvaľkajte na pramene dlhé asi 50 cm.
- Každý prameň rozkrojte na tri diely a upleťte z nich vrkoč (z každého vrkoča vytvorte jednu časť krídla).
- Zo spletených vrkočov vytvarujte priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie krídla motýľa.
- Z piateho dielu cesta odkrojte kúsok na hlavičku a tykadlá.
- Zvyšok rozvaľkajte na prameň, ktorý rozkrojíte na tri diely a upletiete z nich motýlikovi telíčko.
- Položte ho do stredu medzi krídla.
- Nakoniec k nemu pritlačte guľôčku z cesta ako hlavičku a tenké tykadlá.
- Rovnakým spôsobom pripravte aj druhého motýľa.
- Motýle nechajte ešte asi 15 minút kysnúť.
- Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút dozlata.
- Po upečení ich nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.