use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Motýle z kysnutého cesta

Pozrite, už k vám letíííí...
Kto? Recept na kysnuté motýle.
  • 1 ure 40 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 4 porce
recipe image Motýlci z kynutého těsta

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 20 g droždia
  • 50 g krupicového cukru
  • 120 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • soľ
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 2 žĺtky
  • 60 g Hery
  • 1 vajce na potieranie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie rozdrobte do misky a vymiešajte s lyžicou krupicového cukru.
      2. Pridajte 3 lyžice vlažného mlieka a 2 lyžice múky.
      3. Na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások.
      4. Do misy preosejte zvyšnú múku.
      5. Vmiešajte do nej zvyšný krupicový cukor a vanilkový cukor, štipku soli, muškátový oriešok, citrónovú kôru, žĺtky a kvások.
      6. Prilejte zvyšok mlieka a vychladnutú roztopenú Heru.
      7. Vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť.
      8. Vykysnuté cesto rozpolte.
      9. Jednu polovicu cesta nakrájajte na 5 rovnakých častí.
      10. Štyri diely cesta rozvaľkajte na pramene dlhé asi 50 cm.
      11. Každý prameň rozkrojte na tri diely a upleťte z nich vrkoč (z každého vrkoča vytvorte jednu časť krídla).
      12. Zo spletených vrkočov vytvarujte priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie krídla motýľa.
      13. Z piateho dielu cesta odkrojte kúsok na hlavičku a tykadlá.
      14. Zvyšok rozvaľkajte na prameň, ktorý rozkrojíte na tri diely a upletiete z nich motýlikovi telíčko.
      15. Položte ho do stredu medzi krídla.
      16. Nakoniec k nemu pritlačte guľôčku z cesta ako hlavičku a tenké tykadlá.
      17. Rovnakým spôsobom pripravte aj druhého motýľa.
      18. Motýle nechajte ešte asi 15 minút kysnúť.
      19. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút dozlata.
      20. Po upečení ich nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.