Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Motýlci z kynutého těsta
Čas pečenia1 ure 0 minute
1 porce
Prísady
20 g droždia
50 g krupicového cukru
120 ml mlieka
250 g hladkej múky
1 vrecko vanilkového cukru
soľ
štipka nastrúhaného muškátového orieška
nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
2 žĺtky
60 g Hery
1 vajce na potieranie
Energy (kcal)
0 kcal
Energy (kJ)
0 kJ
Protein (g)
0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)
0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)
0.0 g
Sugar (g)
0.0 g
Fibre (g)
0.0 g
Fat (g)
0.0 g
Saturated fat (g)
0.0 g
Unsaturated fat (g)
0.0 g
Monounsaturated fat (g)
0.0 g
Polyunsaturated fat (g)
0.0 g
Trans fat (g)
0.0 g
Cholesterol (mg)
0 mg
Sodium (mg)
0 mg
Salt (g)
0.00 g
Vitamin A (IU)
0 IU
Vitamin C (mg)
0.0 mg
Calcium (mg)
0 mg
Iron (mg)
0.00 mg
Potassium (mg)
0 mg
Príprava
Droždie rozdrobte do misky a vymiešajte s lyžicou krupicového cukru.
Pridajte 3 lyžice vlažného mlieka a 2 lyžice múky.
Na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások.
Do misy preosejte zvyšnú múku.
Vmiešajte do nej zvyšný krupicový cukor a cukor vanilkový, štipku soli, muškátový oriešok, citrónovú kôru, žĺtky a kvások.
Prilejte zvyšok mlieka a vychladnutú roztopenú Heru.
Vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozpoľte.
Jednu polovicu cesta nakrájajte na 5 rovnakých častí.
Štyri diely cesta rozvaľkajte na pramene dlhé asi 50 cm.
Každý prameň rozkrojte na tri diely a upleťte z nich vrkoč (z každého vrkoča vytvorte jednu časť krídla).
Zo spletených vrkočov vytvarujte priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie krídla motýľa.
Z piateho dielu cesta odkrojte kúsok na hlavičku a tykadlá.
Zvyšok rozvaľkajte na prameň, ktorý rozkrojte na tri diely a upleťte z nich motýlikovi telíčko.
Položte ho do stredu medzi krídla.
Nakoniec k nemu pritlačte guľôčku z cesta ako hlavičku a tenké tykadlá.
Rovnakým spôsobom pripravte aj druhého motýľa.
Motýle nechajte ešte asi 15 minút kysnúť.
Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút dozlata.
Po upečení ich nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.