Základný recept na cupcake
Jedno cesto a toľko variantov zdobenia. Naučte sa piecť perfektné cupcakes a keď príde na zdobenie, popusťte uzdu svojej fantázie.
- Čas prípravy35 minute
- 12 porce
Prísady
Korpus
- 85 g Hera Maslová príchuť
- 98 g cukru kryštál
- 2 veľké alebo 3 menšie vajíčka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 145 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- malá štipka soli
- 45 ml plnotučného mlieka
- 80-100 g čokolády alebo čokoládových lupienkov podľa chuti
Vanilkový krém
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1 sáčok vanilkového pudingu
- 60 g krupicového cukru
- 200 g Hera Maslová príchuť
Príprava
Cesto
- V mixéri vyšľaháme rastlinný tuk Hera Maslová príchuť spoločne s cukrom, kým nie je zmes kompaktná a nadýchaná.
- Potom pridáme vajcia, vždy jedno po druhom, a všetko dôkladne prešľaháme.
- Nakoniec len krátko zašľaháme vanilkový extrakt.
- Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
- Celú zmes potom preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a čokoládou do vyšľahanej zmesi v mixéri.
- Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach.
- Vždy začíname a končíme suchou zmesou.
- Hneď ako je zmes hladká a kompaktná, prestaneme so šľahaním. Vďaka tomu ostane cesto nadýchané.
- Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami.
- Naplníme ich do 2/3 cestom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 17-20 minút
Krém
- Väčšiu časť mlieka nalejeme do kastrólika, pridáme cukor a povaríme.
- Puding dobre rozmiešame vo zvyšku studeného mlieka, prilejeme k variacej sa zmesi a miešame tak dlho, až táto zmes zhustne a krátko prebublá. Stratí sa tak chuť škrobu.
- Pripravený puding prelejeme do misy na šľahanie a necháme ho v nej úplne vychladnúť.
- Povrch pudingu zľahka posypeme krupicovým cukrom, aby na ňom nevznikla koža.
- Do vychladnutého pudingu vmiešame po kúskoch Heru Maslovú a šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém.
- Na záver upečené cupcakes ozdobte pripraveným krémom