Orechové rožteky
Tieto rožky sa vynímajú nielen medzi vianočným pečivom, ale tiež kedykoľvek cez rok ako dobrota k čaju. A pokiaľ nemusíte orechy, nezatvárajte tento recept - môžete ich nahradiť makom, lekvárom alebo čímkoľvek vám napadne.
- Čas prípravy40 minute
- 32 porce
Prísady
Na cesto:
- 420 g hladkej múky
- 250 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 250 ml smotany na šlehanie
- štipka soli
Na náplň:
- 200 g vlašských orechovů
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok
- štipka škorice
- 1 PL rumu
Príprava
Postup prípravy
- Do múky nastrúhajte vychladenú Heru. Pridajte smotanu a soľ a ručne vypracujte hladké cesto. Cesto sa bude trochu lepiť, ale múku nepridávajte. Zabaľte cesto do fólie a dajte asi na hodinu do chladničky stuhnúť. Medzitým si pripravte náplň tak, že zmiešate všetky ingrediencie dohromady.
- Cesto po vybratí z chladničky rozdeľte na štyri rovnaké časti, každú vyvaľkajte na kruh s priemerom cca 30 cm. Následne radielkom pokrájajte na osminy. Na vonkajšiu stranu vzniknutých výsekov naneste lyžičku náplne a smerom dovnútra zarolujte rolku, ktorú potom zahnite do podoby rožteka.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte na 180 °C cca 20 – 25 minút. Hotové rožteky pocukrujte a môžete podávať.
- TIP: Namiesto orechovej náplne môžete rožteky plniť lekvárom, makom, pudingom, tvarohom.