use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Orechové rožteky

Tieto rožky sa vynímajú nielen medzi vianočným pečivom, ale tiež kedykoľvek cez rok ako dobrota k čaju. A pokiaľ nemusíte orechy, nezatvárajte tento recept - môžete ich nahradiť makom, lekvárom alebo čímkoľvek vám napadne.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 32 porce
recipe image Orechové rožteky

Prísady

Na cesto:
  • 420 g hladkej múky
  • 250 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 250 ml smotany na šlehanie
  • štipka soli
Na náplň:
  • 200 g vlašských orechovů
  • 150 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • štipka škorice
  • 1 PL rumu

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Do múky nastrúhajte vychladenú Heru. Pridajte smotanu a soľ a ručne vypracujte hladké cesto. Cesto sa bude trochu lepiť, ale múku nepridávajte. Zabaľte cesto do fólie a dajte asi na hodinu do chladničky stuhnúť. Medzitým si pripravte náplň tak, že zmiešate všetky ingrediencie dohromady.
      2. Cesto po vybratí z chladničky rozdeľte na štyri rovnaké časti, každú vyvaľkajte na kruh s priemerom cca 30 cm. Následne radielkom pokrájajte na osminy. Na vonkajšiu stranu vzniknutých výsekov naneste lyžičku náplne a smerom dovnútra zarolujte rolku, ktorú potom zahnite do podoby rožteka.
      3. Položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte na 180 °C cca 20 – 25 minút. Hotové rožteky pocukrujte a môžete podávať.
      4. TIP: Namiesto orechovej náplne môžete rožteky plniť lekvárom, makom, pudingom, tvarohom.