Quiche s brokolicou
Tento quiche plný zeleniny si zamilujú nielen vegetariáni. A vôbec mu neublíži, keď k brokolici, cukete a paprikám pridáte aj zeleninové zbytky, čo doma nájdete.
- Čas prípravy30 minute
- 8 porce
Prísady
Cesto:
- 18 dkg hladkej múky
- 10 dkg Hery
- 1 vajce
- 1 kávová lyžička soli
- 1- 2 polievkové lyžice vody
- hladká múka na podsypanie cesta a Hera na vymastenie formy
Náplň:
- 2 mrkvy
- 2 - 3 cibule
- 20 - 25 dkg brokolice
- 1 mladá cuketa
- 1 červenomäsá kalifornská paprika (prípadne kápia)
- soľ
- 1 dl smotany na varenie
- 20 dkg prírodného smotanového syra
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička mletého korenia
- muškátový orech na špičku noža
- 2 topinky
Príprava
Postup prípravy
- V múke rozdrobíme studený margarín. Potom pridáme vajíčko, vodu a soľ a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a približne hodinu necháme v chladničke odležať.
- Zeleninu do náplne očistíme, brokolicu (môže byť aj mrazená) rozoberieme na malé ružičky, zvyšok nakrájame na stredne veľké kocky (1-1,5 cm). Mierne osolenú vodu privedieme do varu a dáme do nej mrkvu. Po 2 - 3 minútach pridáme cibuľu a brokolicu, po ďalších 2 - 3 minútach pridáme aj cuketu a papriku (prípadne kápiu). 2 - 3 minúty povaríme, potom scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Na ľahko pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do guľatého tvaru, potom ním vyložíme Herou vymastenú tortovú formu s nízkym okrajom.
- Smotanu na varenie, smotanový syr a vajíčko vyšľaháme, mierne osolíme, okoreníme, okoreníme troškou muškátového orechu. Topinky nakrájame na stredne veľké kocky, zmiešame so zeleninou a rovnomerne rozložíme na cesto. Prilejeme zmes so smotanovým syrom.
- V predhriatej rúre pečieme na strednom stupni pri 180° C (v teplovzdušnej rúre 165° C) asi 30 minút. Podávame ako predjedlo, môžeme podávať aj ako ľahké hlavné jedlo. Tip: K zelenine môžeme primiešať odkvapkané olivy alebo kapary.