use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Rebarborový koláč s chia semienkami a tvarohom

Máte radi rebarboru? My tiež! Vyskúšajte tento mierne netradičný koláč s chia semienkami.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Rebarborový koláč s chia semienkami a tvarohom

Prísady

Korpus
  • 125 g Hery maslová príchuť
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
Náplň
  • 4 stonky rebarbory
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • voda podľa potreby
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 2 lyžice chia semienok
  • med podľa chuti

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Všetky suroviny na cesto vrátane vychladenej Hery z chladničky zmiešajte a vypracujte nelepivé tuhé cesto. Cesto dajte do mikroténového vrecúška a nechajte minimálne hodinu, ale pokojne aj cez noc, v chladničke.
      2. Studené cesto rozvaľkajte na kruh a dajte do koláčovej formy s priemerom zhruba 25 cm, ktorú ste vopred vymazali Herou. Ideálne je, keď ešte na dno dáte koliesko vystrihnuté z papiera na pečenie. Koláč sa vám bude lepšie krájať. Cesto musí pokryť nielen dno, ale aj okraje formy. Dno poprepichujte vidličkou a položte do formy na cesto kus papiera na pečenie zasypaný fazuľou. Tá pomôže udržať cesto rovné.
      3. Dajte upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút. Zložte papier na pečenie s fazuľou a ešte 10 minút dopečte odkryté cesto. Medzi tým, ako sa cesto pečie, pripravte si náplň do koláča.
      4. Rebarboru dôkladne olúpte a nakrájajte na krátke kúsky. Dajte ich do hrnca, posypte trstinovým cukrom a pridajte asi 50 ml vody. Uvarte domäkka. Všetka voda by sa mala vyvariť, zostane mäkká rebarbora s karamelovým sirupom. Nechajte ju vychladnúť.
      5. Tvaroh vyšľahajte s medom. Množstvo podľa chuti, niekto má radšej kyslejšie, iný zas sladšie. Pridajte chia semienka a zamiešajte. Korpus na koláč nechajte vychladnúť. Potrite ho tvarohovým krémom a navrch navrstvite rebarboru. Nechajte v chladničke, najlepšie 24 hodín, aby chia semienka napučali.