Rebarborový koláč s chia semienkami a tvarohom
Máte radi rebarboru? My tiež! Vyskúšajte tento mierne netradičný koláč s chia semienkami.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Korpus
- 125 g Hery maslová príchuť
- 200 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Náplň
- 4 stonky rebarbory
- 3 lyžice trstinového cukru
- voda podľa potreby
- 500 g mäkkého tvarohu
- 2 lyžice chia semienok
- med podľa chuti
Príprava
Postup prípravy
- Všetky suroviny na cesto vrátane vychladenej Hery z chladničky zmiešajte a vypracujte nelepivé tuhé cesto. Cesto dajte do mikroténového vrecúška a nechajte minimálne hodinu, ale pokojne aj cez noc, v chladničke.
- Studené cesto rozvaľkajte na kruh a dajte do koláčovej formy s priemerom zhruba 25 cm, ktorú ste vopred vymazali Herou. Ideálne je, keď ešte na dno dáte koliesko vystrihnuté z papiera na pečenie. Koláč sa vám bude lepšie krájať. Cesto musí pokryť nielen dno, ale aj okraje formy. Dno poprepichujte vidličkou a položte do formy na cesto kus papiera na pečenie zasypaný fazuľou. Tá pomôže udržať cesto rovné.
- Dajte upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút. Zložte papier na pečenie s fazuľou a ešte 10 minút dopečte odkryté cesto. Medzi tým, ako sa cesto pečie, pripravte si náplň do koláča.
- Rebarboru dôkladne olúpte a nakrájajte na krátke kúsky. Dajte ich do hrnca, posypte trstinovým cukrom a pridajte asi 50 ml vody. Uvarte domäkka. Všetka voda by sa mala vyvariť, zostane mäkká rebarbora s karamelovým sirupom. Nechajte ju vychladnúť.
- Tvaroh vyšľahajte s medom. Množstvo podľa chuti, niekto má radšej kyslejšie, iný zas sladšie. Pridajte chia semienka a zamiešajte. Korpus na koláč nechajte vychladnúť. Potrite ho tvarohovým krémom a navrch navrstvite rebarboru. Nechajte v chladničke, najlepšie 24 hodín, aby chia semienka napučali.