Slané slimáky
Slané slimáky z kysnutého cesta s údeným syrom sú super desiata, alebo si ich vychutnajte večer s pohárom vína alebo piva.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 g rastlinného tuku Hera
- 250 ml mlieka
- 30 g droždia
- 2 PL cukru
- 1 vajce
- 1 ČL soli
Na náplň:
- 300 g strúhaného údeného syra
- 2 žĺtky
- 150 g kyslej smotany
- 2 PL polohrubej múky
- 30 g rastlinného tuku Hera
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- 100 ml mlieka
- 3 vajcia
Príprava
Postup prípravy
- V teplom mlieku rozmiešajte droždie, cukor a malé množstvo múky a nechajte vytvoriť kvások. Zmiešajte soľ so zostávajúcou múkou, pridajte kvások a vajce. Nakoniec vlejte aj rozpustenú Heru a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte vykysnúť na teplom mieste.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky prísady na náplň. Na múkou poprášenom povrchu vyvaľkajte cesto do tvaru obdĺžnika. Rozložte náplň na cesto a zrolujte do valčeka. Valček pokrájajte na 2 cm široké rolky, ktoré položte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ešte vykysnúť na teplom mieste. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 25 – 35 minút dozlatista.