use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slivkový koláč

Urodili sa vám slivky? Tak tu je ďalší tip na ich spracovanie.
  • 2 ure
  • Čas prípravy30 minute
  • 8 porce
recipe image Slivkový koláč

Prísady

Cesto
  • 125 g Hery maslová príchuť
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 a 1/4 hrnčeka zmesi polohrubej a hladkej múky (1: 1)
  • štipka soli
Náplň
  • 10 veľkých sliviek
  • 125 g Hery maslová príchuť
  • 1 citrón
  • 3 vajcia
  • 3/4 hrnčeka cukru krupice
  • vanilka
  • štipka soli
  • 3 lyžice múky
  • 3 lyžice smotany na šľahanie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Suroviny určené na cesto premiešajte v mise. Rukou alebo v kuchynskom robote. Hladké cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte asi na hodinu odpočinúť a vychladnúť do chladničky.
      2. Pripravte si koláčovú formu s priemerom 25 cm. Na dne ju vyložte papierom na pečenie a boky potrite Herou. Studené cesto rozvaľkajte do formy. Okraje vytvarujte podľa okraja formy, musí byť až nahor, nech siahajú k okraju formy. Cesto poprepichujte na mnohých miestach vidličkou. Navrch na cesto dajte papier na pečenie a naň nasypte fazuľu ako záťaž. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C 15 minút. Zložte papier s fazuľou a dopečte ešte 5 minút. Cesto mierne zozlatne.
      3. Medzi tým, ako sa predpeká korpus, tak umyte, osušte a nakrájajte slivky. Rozpoľte, vykôstkujte a ešte prekrojte na menšie kúsky, ideálne štvrtiny. Upečené cesto nechajte trochu vychladnúť a naukladajte naň slivky.
      4. V malom hrnci na platni si pri miernej teplote rozpusťte Heru. Odstavte z platne a vmiešajte kôru a šťavu z citróna. Vajcia a cukor vyšľahajte do svetlej peny, do ktorej pomaly a po častiach nalejte schladenú Heru s citrónovou šťavou, štipku soli, vanilku, múku a smotanu. Hladkou zmesou polejte slivky na koláči. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C 35 až 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte aspoň 15 minút vychladnúť.