Slivkový koláč
Urodili sa vám slivky? Tak tu je ďalší tip na ich spracovanie.
- Čas prípravy30 minute
- 8 porce
Prísady
Cesto
- 125 g Hery maslová príchuť
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 a 1/4 hrnčeka zmesi polohrubej a hladkej múky (1: 1)
- štipka soli
Náplň
- 10 veľkých sliviek
- 125 g Hery maslová príchuť
- 1 citrón
- 3 vajcia
- 3/4 hrnčeka cukru krupice
- vanilka
- štipka soli
- 3 lyžice múky
- 3 lyžice smotany na šľahanie
Príprava
Postup prípravy
- Suroviny určené na cesto premiešajte v mise. Rukou alebo v kuchynskom robote. Hladké cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte asi na hodinu odpočinúť a vychladnúť do chladničky.
- Pripravte si koláčovú formu s priemerom 25 cm. Na dne ju vyložte papierom na pečenie a boky potrite Herou. Studené cesto rozvaľkajte do formy. Okraje vytvarujte podľa okraja formy, musí byť až nahor, nech siahajú k okraju formy. Cesto poprepichujte na mnohých miestach vidličkou. Navrch na cesto dajte papier na pečenie a naň nasypte fazuľu ako záťaž. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C 15 minút. Zložte papier s fazuľou a dopečte ešte 5 minút. Cesto mierne zozlatne.
- Medzi tým, ako sa predpeká korpus, tak umyte, osušte a nakrájajte slivky. Rozpoľte, vykôstkujte a ešte prekrojte na menšie kúsky, ideálne štvrtiny. Upečené cesto nechajte trochu vychladnúť a naukladajte naň slivky.
- V malom hrnci na platni si pri miernej teplote rozpusťte Heru. Odstavte z platne a vmiešajte kôru a šťavu z citróna. Vajcia a cukor vyšľahajte do svetlej peny, do ktorej pomaly a po častiach nalejte schladenú Heru s citrónovou šťavou, štipku soli, vanilku, múku a smotanu. Hladkou zmesou polejte slivky na koláči. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C 35 až 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte aspoň 15 minút vychladnúť.