Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Cukinovo-tvarohové košíčky so slaninou
Čas pečenia1 ure
1 porce
Prísady
Suroviny na cesto
12,5 dkg Hery
45 dkg polohrubej múky
1 polievková lyžica cukru
1 čajová lyžička soli
1 dl vody
1 vajce
2 dkg droždia
Suroviny na plnku
1 čerstvá cukina
25 dkg tvarohu
10 dkg prerastenej slaninky
2 polievkové lyžice kyslej smotany
1 žĺtok
soľ a čiene mleté korenie
Hera a múka na vymazanie formičiek na pečenie
Príprava
Postup prípravy
V pohári teplej vody do hladka vyšľaháme cukor, droždie a jednu polievkovú lyžicu múky. Zmes droždia necháme odpočívať približne 5 - 10 minút. Zvyšok múky zmiešame so soľou a Herou. Pridáme droždie a vajíčko a vymiesime hladké, vláčne cesto. Keď je cesto dostatočne vláčne, prikryjeme ho handrou a necháme vykysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Slaninku nakrájame na malé kúsky a opečieme ju na ohni. Umytú cukinu nastrúhame do misy. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, vaječný žĺtok a podľa chuti dokoreníme. Košíčky na pečenie vymažeme Herou a poprášime múkou. Vykysnuté cesto rozdelíme do približne 4 - 5 dkg veľkých kúskov a vyvaľkáme ich tak, aby sa zmestili do vymastených košíčkových foriem. Formy vystelieme cestom, aby sa do nich zmestila pripravená cukinová zmes. Naplníme košíčky a pečieme ich v rúre rozohriatej na 170° Celzia, až kým nie sú upečené do zlatova. Tip Pri solení nezabudnite, že slanina je dosť slaná, takže soľ používajte opatrne.