Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Cukinovo-tvarohové košíčky so slaninou

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Cukinovo-tvarohové košíčky so slaninou

Prísady

Suroviny na cesto
  • 12,5 dkg Hery
  • 45 dkg polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 dl vody
  • 1 vajce
  • 2 dkg droždia
Suroviny na plnku
  • 1 čerstvá cukina
  • 25 dkg tvarohu
  • 10 dkg prerastenej slaninky
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 žĺtok
  • soľ a čiene mleté korenie
  • Hera a múka na vymazanie formičiek na pečenie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. V pohári teplej vody do hladka vyšľaháme cukor, droždie a jednu polievkovú lyžicu múky. Zmes droždia necháme odpočívať približne 5 - 10 minút. Zvyšok múky zmiešame so soľou a Herou. Pridáme droždie a vajíčko a vymiesime hladké, vláčne cesto. Keď je cesto dostatočne vláčne, prikryjeme ho handrou a necháme vykysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Slaninku nakrájame na malé kúsky a opečieme ju na ohni. Umytú cukinu nastrúhame do misy. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, vaječný žĺtok a podľa chuti dokoreníme. Košíčky na pečenie vymažeme Herou a poprášime múkou. Vykysnuté cesto rozdelíme do približne 4 - 5 dkg veľkých kúskov a vyvaľkáme ich tak, aby sa zmestili do vymastených košíčkových foriem. Formy vystelieme cestom, aby sa do nich zmestila pripravená cukinová zmes. Naplníme košíčky a pečieme ich v rúre rozohriatej na 170° Celzia, až kým nie sú upečené do zlatova. Tip Pri solení nezabudnite, že slanina je dosť slaná, takže soľ používajte opatrne.