Cukinovo-tvarohové košíčky so slaninou
- Čas pečenia1 ure
- 1 porce
Prísady
Suroviny na cesto
-
12,5 dkg Hery
-
45 dkg polohrubej múky
-
1 polievková lyžica cukru
-
1 čajová lyžička soli
-
1 dl vody
-
1 vajce
-
2 dkg droždia
Suroviny na plnku
-
1 čerstvá cukina
-
25 dkg tvarohu
-
10 dkg prerastenej slaninky
-
2 polievkové lyžice kyslej smotany
-
1 žĺtok
-
soľ a čiene mleté korenie
-
Hera a múka na vymazanie formičiek na pečenie
Príprava
Postup prípravy
-
V pohári teplej vody do hladka vyšľaháme cukor, droždie a jednu polievkovú lyžicu múky. Zmes droždia necháme odpočívať približne 5 - 10 minút. Zvyšok múky zmiešame so soľou a Herou. Pridáme droždie a vajíčko a vymiesime hladké, vláčne cesto. Keď je cesto dostatočne vláčne, prikryjeme ho handrou a necháme vykysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Slaninku nakrájame na malé kúsky a opečieme ju na ohni. Umytú cukinu nastrúhame do misy. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, vaječný žĺtok a podľa chuti dokoreníme. Košíčky na pečenie vymažeme Herou a poprášime múkou. Vykysnuté cesto rozdelíme do približne 4 - 5 dkg veľkých kúskov a vyvaľkáme ich tak, aby sa zmestili do vymastených košíčkových foriem. Formy vystelieme cestom, aby sa do nich zmestila pripravená cukinová zmes. Naplníme košíčky a pečieme ich v rúre rozohriatej na 170° Celzia, až kým nie sú upečené do zlatova. Tip Pri solení nezabudnite, že slanina je dosť slaná, takže soľ používajte opatrne.