Ťahaný závin s makom a čerešňami
Závin má byť plný náplne, súhlasíte? Tak tento rozhodne je! Navyše kombinácia maku a čerešní, tej sa nemôžeme nabažiť.
- Čas prípravy45 minute
- 8 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 280 g hladkej múky
- soľ
- 1 vajce
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžice oleja
- 100 g Hery
- Hera na vymastenie plechu
Náplň:
- 200 g čerešní
- 200 ml mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 200 g mletého maku
- 150 g piškót
Na ozdobu:
- práškový cukor
- medovka
Príprava
Postup prípravy
- Múku preosejte so štipkou soli, pridajte ocot, vajce, olej a asi 100 ml teplej vody. Vypracujte pružné nelepivé cesto. Urobte z neho bochník a nechajte ho pod zahriatou miskou odpočinúť asi 30 minút.
- Mlieko uvarte s cukrom a mletým makom. Náplň nechajte vychladnúť a podľa potreby zahustite drvenými piškótami. Čerešne umyte, nechajte odkvapkať a vykôstkujte.
- Cesto rozvaľkajte na plát a preložte na pomúčenú utierku. Chrbtami rúk vytiahnite na tenký plát veľký asi 40 × 50 cm. Potrite ho roztopenou Herou a makovou náplňou. Na mak rozložte čerešne a pomocou utierky cesto s náplňou zviňte do závinu. Preneste ho na plech vymastený tukom. Závin potrite roztopenou Herou.
- Vložte ho do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečte asi 45 minút. Počas pečenia ho najmenej dvakrát potrite Herou. Po upečení opäť potrite ešte horúci závin Herou a nechajte na kovovej mriežke vychladnúť. Pred podávaním ho pocukrujte a ozdobte medovkou.