use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Ťahaný závin s makom a čerešňami

Závin má byť plný náplne, súhlasíte? Tak tento rozhodne je! Navyše kombinácia maku a čerešní, tej sa nemôžeme nabažiť.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy45 minute
  • 8 porce
recipe image Ťahaný závin s makom a čerešňami

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 280 g hladkej múky
  • soľ
  • 1 vajce
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 lyžice oleja
  • 100 g Hery
  • Hera na vymastenie plechu
Náplň:
  • 200 g čerešní
  • 200 ml mlieka
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g mletého maku
  • 150 g piškót
Na ozdobu:
  • práškový cukor
  • medovka

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku preosejte so štipkou soli, pridajte ocot, vajce, olej a asi 100 ml teplej vody. Vypracujte pružné nelepivé cesto. Urobte z neho bochník a nechajte ho pod zahriatou miskou odpočinúť asi 30 minút.
      2. Mlieko uvarte s cukrom a mletým makom. Náplň nechajte vychladnúť a podľa potreby zahustite drvenými piškótami. Čerešne umyte, nechajte odkvapkať a vykôstkujte.
      3. Cesto rozvaľkajte na plát a preložte na pomúčenú utierku. Chrbtami rúk vytiahnite na tenký plát veľký asi 40 × 50 cm. Potrite ho roztopenou Herou a makovou náplňou. Na mak rozložte čerešne a pomocou utierky cesto s náplňou zviňte do závinu. Preneste ho na plech vymastený tukom. Závin potrite roztopenou Herou.
      4. Vložte ho do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečte asi 45 minút. Počas pečenia ho najmenej dvakrát potrite Herou. Po upečení opäť potrite ešte horúci závin Herou a nechajte na kovovej mriežke vychladnúť. Pred podávaním ho pocukrujte a ozdobte medovkou.