Tiramisu
Pripravili sme si pre vás recept na tento typický talianský dezert v troch netradičných verziách - namiesto cukrárskych piškót sme použili poctivú pečenú piškótu.
- Čas prípravy40 minute
- 8 porce
Prísady
Cesto:
- 3 poháre cukru
- 1 pohár múky
- 6 vajec
- 1/5 kocky rastlinného tuku Hera
Krém:
- 8 žĺtkov
- 1 pohár práškového cukru
- 500g mascarpone
- 1/5 pohára likéru amaretto
- 2 poháre 36% smotany na šľahanie
- 1 lyžica želatíny
- 1 lyžica kakaa
Káva:
- 1 pohára cukru
- 1 pohára vody
- 3 lyžice instantnej kávy
Príprava
Postup prípravy
- Oddteľte žĺtky od bielkov. Bielky rozšľahajte do tuhej peny. Potom pomaly miešajte a pridávajte najprv žĺtky a potom múku. Nakoniec pridajte rozpustenú Heru a jemne premiešajte polievkovou lyžicou.
- Pripravte si veľký plech, na ktorý dajte papier na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrite a pečte pri teplote 180°C asi 10 minút.
- Pripravte kávový nálev. Zmiešajte pol pohára vody s kávou a cukrom. Polejte upečenú tortu nálevom.
- Zmerajte tortu a rozkrojte ju na štyri rovnaké obdĺžniky.
- Vaječné žĺtky miešajte s cukrom, až kým nedostanete nadýchanú zmes. Namočte želatínu v 1/3 pohára so studenou vodou. Po naboptnaní ohrievajte, až kým sa nerozpustí. Zmiešajte žĺtok s mascarpone, likérom, šľahačkou a nakoniec s rozpustenou želatínou.
- Dajte syrovú zmes medzi obdĺžniky. Ozdobte vrch a strany koláča zmesou a posypte kakaom.