use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Včelie úle s krémom z likéru

Vôňa lineckého cesta, orechov a likéru, to sú Vianoce. A to sú taktiež vynikajúce včelie úle.
  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Včelie úle s krémom z likéru

Prísady

Linecké kolieska:
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g Hery maslovej
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • kôra z jedného citróna
Orechová zmes:
  • 100 g detských piškót
  • 80 g namletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g Hery maslovej
  • 1 – 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice rumu
  • práškový cukor na vysypanie formičiek
Krém:
  • 100 g Hery maslovej
  • 3 lyžice hustého vaječného likéru
  • práškový cukor podľa chuti
  • semienka z jedného vanilkového struku

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Najprv si upečte podkladové kolieska z klasického lineckého cesta. Zo všetkých vychladených surovín vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu až dve odpočívať v chladničke, zabalené v potravinárskej fólii.
      2. Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte. Vykrajujte kolieska, hladké alebo ozdobné. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút. Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
      3. Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úliky, ktorých sa predáva niekoľko druhov. Odporúčame si kúpiť otváraciu formičku.
      4. Linecké kolieska musia vychladnúť. Počas toho si pripravte zmes na orechové úle. Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom na cesto. Pridajte namleté orechy a cukor. Pokiaľ máte výkonný mixér s veľkou nádobou, môžete piškóty i orechy rozmixovať spoločne, a potom iba pridáte cukor. Prisypte kakao, Heru maslovú a rum. Vypracujte pevnú nelepivú hmotu. V prípade potreby pridajte pár rozdrvených piškót. Túto hmotu dajte na hodinu až dve úplne vychladnúť do chladničky. Bude sa vám potom lepšie odlepovať od formičky.
      5. Pripravte si tiež krémovú náplň. Heru maslovú vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom. Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne rozmiešajte.
      6. Formičky na úliky vysypte práškovým cukrom a vložte do nich kúsok orechovej hmoty. Dôkladne ju utlačte a prstom do jej stredu vytlačte dierku. Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
      7. Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky suroviny. Uchovávajte v chlade.