Včelie úle s krémom z likéru
Vôňa lineckého cesta, orechov a likéru, to sú Vianoce. A to sú taktiež vynikajúce včelie úle.
- Čas pečenia1 ure
- 1 porce
Prísady
Linecké kolieska:
- 300 g hladkej múky
- 200 g Hery maslovej
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- kôra z jedného citróna
Orechová zmes:
- 100 g detských piškót
- 80 g namletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 g Hery maslovej
- 1 – 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice rumu
- práškový cukor na vysypanie formičiek
Krém:
- 100 g Hery maslovej
- 3 lyžice hustého vaječného likéru
- práškový cukor podľa chuti
- semienka z jedného vanilkového struku
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si upečte podkladové kolieska z klasického lineckého cesta. Zo všetkých vychladených surovín vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu až dve odpočívať v chladničke, zabalené v potravinárskej fólii.
- Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte. Vykrajujte kolieska, hladké alebo ozdobné. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút. Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
- Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úliky, ktorých sa predáva niekoľko druhov. Odporúčame si kúpiť otváraciu formičku.
- Linecké kolieska musia vychladnúť. Počas toho si pripravte zmes na orechové úle. Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom na cesto. Pridajte namleté orechy a cukor. Pokiaľ máte výkonný mixér s veľkou nádobou, môžete piškóty i orechy rozmixovať spoločne, a potom iba pridáte cukor. Prisypte kakao, Heru maslovú a rum. Vypracujte pevnú nelepivú hmotu. V prípade potreby pridajte pár rozdrvených piškót. Túto hmotu dajte na hodinu až dve úplne vychladnúť do chladničky. Bude sa vám potom lepšie odlepovať od formičky.
- Pripravte si tiež krémovú náplň. Heru maslovú vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom. Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne rozmiešajte.
- Formičky na úliky vysypte práškovým cukrom a vložte do nich kúsok orechovej hmoty. Dôkladne ju utlačte a prstom do jej stredu vytlačte dierku. Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
- Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky suroviny. Uchovávajte v chlade.