use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Veľkonočné judáše

Judášky nesmú chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Namáčané v mede sú proste skvelé.
  • 1 ure 20 minute
  • Čas prípravy25 minute
  • 12 porce
recipe image Veľkonočné judáše

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 150 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného tuku Hera
  • 2 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 50 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica hrozienok
  • 1 vajce na potretie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Do časti vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, 2 lyžice hladkej múky a všetko rozmiešame. Kvások necháme na teplom mieste vzísť.
      2. Zmäknutú Heru so zvyšným cukrom, žĺtkami a vajciami rozotrieme v mise do peny. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, preosiatu hladkú aj hrubú múku, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom cesto znovu prehnetieme a necháme ešte 20 minút na teplom mieste kysnúť.
      3. Cesto nakrájame na kúsky a rozvaľkáme ho na dlhé tenké valčeky, ktoré stáčame podľa vlastnej fantázie. Dozdobíme ich hrozienkami, rozložíme na plech a necháme 15 minút na teplom mieste kysnúť.
      4. Vajce rozšľaháme a judáše ním potrieme. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme na kovovej mriežke vychladnúť. Hotové judáše môžeme potierať medom.