Veľkonočné judáše
Judášky nesmú chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Namáčané v mede sú proste skvelé.
- Čas prípravy25 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 150 ml mlieka
- 40 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 100 g rastlinného tuku Hera
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- 50 g hrubej múky
- štipka soli
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica hrozienok
- 1 vajce na potretie
Príprava
Postup prípravy
- Do časti vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, 2 lyžice hladkej múky a všetko rozmiešame. Kvások necháme na teplom mieste vzísť.
- Zmäknutú Heru so zvyšným cukrom, žĺtkami a vajciami rozotrieme v mise do peny. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, preosiatu hladkú aj hrubú múku, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom cesto znovu prehnetieme a necháme ešte 20 minút na teplom mieste kysnúť.
- Cesto nakrájame na kúsky a rozvaľkáme ho na dlhé tenké valčeky, ktoré stáčame podľa vlastnej fantázie. Dozdobíme ich hrozienkami, rozložíme na plech a necháme 15 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vajce rozšľaháme a judáše ním potrieme. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme na kovovej mriežke vychladnúť. Hotové judáše môžeme potierať medom.