use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zoznam ingrediencií

Na cesto:

  • 150 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
  • 75 g cukru
  • 3 žĺtky + vajcia na potretie
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 štipka soli
  • citrónová kôra
  • ¼ l mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 PL rumu
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky

Na náplň (podľa chuti):

  • slivky (či iné ovocie podľa chuti, môže byť aj zmrazené)
  • tvarohová náplň (tvaroh + vanilkový cukor, žĺtok)

Koláče je možné plniť aj lekvárom.

Na posýpku:

  • masť
  • práškový cukor
  • polohrubá múka

Na ozdobu (voliteľne):

  • mleté pistácie

Postup prípravy

Heru zmiešajte s cukrom, pridajte žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Všetko premiešajte. Do mlieka pridajte droždie a zahrejte (nesmie byť horúce, len jemne vlažné). Potom všetko zmiešajte a pridajte lyžicu rumu. Nakoniec pridajte obe múky a spracujte hladké cesto, ktoré nechajte vykysnúť. Čas kysnutia sa odvíja od kvality droždia alebo múky. Je to rôzne. Keď uvidíte, že by cesto vyliezlo von z misy, je ten správny čas.

Koláčiky môžete tvarovať maličké alebo väčšie ako vaša dlaň. Alebo dajte cesto na celý plech. Koláč je možné takisto zabaliť či vytvoriť slimáky. Je to na vás. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a potom už zostáva len plniť. Plniť môžete ovocím, tvarohovou náplňou alebo lekvárom, podľa vašej chuti.

Na záver môžete koláče posypať posýpkou, ktorú pripravíte z jedného dielu masti, jedného dielu práškového cukru a dvoch dielov polohrubej múky. Pokiaľ chcete mať koláče naozaj exkluzívne, posypte ich ešte mletými pistáciami. Pečte dozlatista, podľa vašej rúry. Najprv na nižšej teplote a potom môžete pridať až na 200 °C.

Danu z blogu Marzicake navštívte tu.