Zoznam ingrediencií
- 80 g rastlinného tuku Hera maslová
- 2 žĺtky
- 60 g kryštálového cukru
- 25 g droždia
- 110 ml mlieka alebo smotany
- 2 – 3 lyžice rumu
- 2 lyžice brusníc
- citrónová kôra a šťava z citróna podľa chuti
- štipka soli
- 250 – 300 g hladkej múky
- lúpané plátky mandlí
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
Postup prípravy
Najprv sa zamerajte na kvások, ktorý vytvoríte z vlažného až mierne teplého mlieka (alebo smotany), droždia, 1 lyžičky cukru. Následne zmiešajte tuk, cukor a žĺtky. Pridajte soľ, kôru a šťavu z citróna, brusnice a rum. Do tejto hmoty pomaly a za stáleho miešania prilejte kvások. Nakoniec zapracovávajte hladkú múku. Nechajte v mise kysnúť. Najlepšie až hodinu.
Po vykysnutí ešte raz spracujte na doske a vytvorte bochník. Ten môžete piecť buď len na plechu s papierom na pečenie, alebo papier na pečenie vložte do tortovej formy. To som tohto roku vyskúšala ja. Preto je bochník vyšší a trochu iný než ten, ktorý kúpite v supermarketoch. Tam nájdete aj namiesto brusníc hrozienka. Ale verte, že brusnice nemajú chybu a pozdvihnú chuť bochníka o sto percent vyššie. Kým vložíte do rúry, potrite rozšľahaným vajcom a posypte nasekanými mandľami.
Pečte podľa vašej rúry. Prvých 10 minút na 180 °C a následne 40 minút na 160 – 165 °C. Po upečení vyberte z formy, aby bochník mierne klesol, a trošičku potrite rumom. Nechajte vychladnúť a nakoniec môžete pocukrovať nevlhnúcim práškovým cukrom.
Danu z blogu Marzicake navštívte tu.