use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Čo ste chceli vedieť o cupcakes, ale báli ste sa opýtať. Ak ste sa nechali uniesť kúzlom cupcakes, iste sa vo Vašej kuchyni pomaly hromadia všetky potrebné náčinia. Spomaľte! Je tu totiž ešte jedna, ďaleko dôležitejšia, fáza príprav.

Aj keď sa Vaša domáca cukráreň pýši tými najmodernejšími kuchynskými výdobytkami, môže byť všetka Vaša snaha márna, ak nezačnete ako všetci veľkí majstri svojho oboru – pekne od piky. Našťastie je tu Hera, ktorá má pre Vás vždy dobrú radu. Takže pozorne čítajte, zúrivo zapisujte a potom už len bezstarostne popustite uzdu svojej fantázie. Koniec bude totiž božsky sladký!

Múka - pre ešte kyprejšie cupcakes

Hladkou bielou múkou neskazíte nikdy nič. Je to stálica, ktorá (takmer) vždy odvedie svoju prácu veľmi dobre. Ale je tu ešte jedno kúzlo – tortová múka. Na rozdiel od zahraničných susedov si ju žiaľ v Čechách nemôžete kúpiť v každom supermarkete. Na druhú stranu si ju doma zvládnete namiešať behom chvíľky! A rovno ju urobte do zásoby. Okamžite si ju totiž zamilujete.

Tortová múka:

50 gramov hladkej bielej (aspoň 2x preosiatej) múky zmiešajte so 14 gramami kukuričného škrobu. Ešte raz preosejte a uschovajte do vzduchotesnej nádoby. Výborne sa hodí napríklad pre Red Velvet cupcakes.

Jedlá sóda - prečo vlastne sóda?

Nečaká Vás hodina chémie, nebojte. Stačí si osvojiť jednoduchú poučku – pokiaľ recept žiada lyžičku kypriaceho prášku do pečiva a súčasťou cesta je zároveň kyslá zložka (napr. cmar, citrón či jogurt), nahraďte pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva práve sódou. Sódu môžete na studenom a tmavom mieste skladovať až rok. Oproti tomu kypriaci prášok by Vám nemal ležať v poličke dlhšie ako 3 mesiace.

Cukor - osviežte svoje cupcakes vždy novou chuťou

Krupicový cukor je základ všetkého! Majte ale po ruke pripravené aj iné druhy cukrov. Nebojte sa s nimi experimentovať, uvidíte, že si ich špecifickú chuť zamilujete. Vyskúšajte napríklad tmavý trstinový cukor. Korpusom Vašich cupcakes prepožičia hlbokú karamelovú a zemitú príchuť.

Soľ - aj sladkú chuť je potreba vyvážiť

Aj keď sa soľ používa predovšetkým pre slanú kuchyňu, nesmie chýbať ani v sladkých cupcakes. Chute je potreba vyvážiť, aby bol výsledok dokonalý. Ak teda recept žiada soľ, neváhajte a soľte! Štedrejší potom môžete byť pri výrobe slaného karamelu alebo poliev z tmavej čokolády. Štipka hrubozrnnej soli im totiž dodá ten pravý šmrnc. Potom už sa len pripravte na otázky hostí, prečo je práve tento cupcake tak neodolateľne dobrý.

Mlieko - fantázii sa medze nekladú

Ak sa rozhodnete použiť mlieko, zmierte sa s drobným prehreškom proti štíhlej línii. Áno, môžete samozrejme použiť odtučnený variant, ale my prisaháme na to plnotučné! Vyšší obsah tuku sa postará nielen o lepšiu konzistenciu cesta Vašich korpusov, ale aj o vynikajúcu chuť a dostatočnú vláčnosť. Tá pravá zábava však prichádza s experimentovaním. Skúste pre zmenu použiť mlieko mandľové, sójové, ovsené alebo kokosové. S rovnakým receptom a trochou fantázie tak zakaždým prekvapíte novou chuťou.

A nezabudnite. Vaše cupcakes nebudú nikdy dokonalé, ak sa o ne nepodelíte!