use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Judáše boli svojho času neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci, a tak nemohli na Zelený štvrtok chýbať na žiadnom stole. A my sa nedivíme. Je to totiž to najkrajšie a najsladšie veľkonočné pečivo, ktoré sa leskne medom.

A kdeže sa vlastne judáše vzali?
Judáše sa piekli podľa tradícií na Zelený štvrtok a mali sa v ten deň upiecť a zjesť. Niektoré rodiny piekli judáše dokonca v stredu večer, aby ich mohli zjesť teplé ešte ráno.
Typické veľkonočné pečivo má tvar skrúteného povrazu, ktorý má symbolizovať zradu Judáša a povraz, na ktorom sa obesil. Pre pohanskú pripomienku jari je však možné sa stretnúť aj s inými tvarmi, ako sú napríklad kuriatka.  
Kto jedol judáše na Zelený štvrtok, bol po celý rok chránený pred hadím uštipnutím a tešil sa pevnému zdraviu.

Recept na tie najlepšie judáše by sme hľadali len ťažko. Každý kraj a každá rodina si stoja za tým svojím receptom. Aj napriek tomu, že najtradičnejšie sú judáše medové, môžeme sa stretnúť aj s variantmi bez medu, alebo naopak, s orechmi či hrozienkami naloženými v rume.

Judáše vychádzajú z veľmi podobného cesta, ako je napríklad vianočka alebo mazanec. Cesto je však navyše hutnejšie a bohatšie a podľa starej tradície by malo obsahovať med. Aby bolo cesto pružné a hladké, je potrebné ho nejaký čas hniesť a tento krok neoklamať. Ak si vezmete na pomoc robota, samozrejme, nejaký čas ušetríte. Prestať môžete vo fáze, keď bude cesto krásne hladké a jemné.
A ak sa bojíte finálneho tvarovania, máme pre vás odskúšaný tip – rozdelené kúsky cesta nechajte vychladiť aspoň 20 minút v chladničke.  

Poďme však od teórie k praxi, pretože tohtoročné pečenie s Herou bude hračka!
Podľa nášho receptu a videonávodu bude príprava kysnutého cesta jednoduchá a tvarovanie judášov si užijete vy aj vaši pomocníci v kuchyni. Spoločne zvládneme upiecť tie najlepšie judáše a iné veľkonočné pochúťky!

Poďte teda s nami tohto roku oživiť túto krásnu tradíciu a upečte si judáše podľa nášho receptu, ktorý nájdete tu! Ako ľahko a krásne judáše vytvarovať, sa dozviete v našom videorecepte, ktorý nájdete tu.