use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Veľkonočný mazanec: Vláčny a nadýchaný aj na druhý deň

Na žiadnom stole by počas Veľkej noci nemal chýbať mazanec. Ako ho však upiecť tak, aby nebol na druhý deň suchý a tvrdý? Prezradíme vám recept, s ktorým veľkonočný mazanec zostane vláčny aj ďalší deň po upečení.
  • 2 ure 20 minute
  • Čas prípravy20 minute
  • 6 porce
recipe image Veľkonočný mazanec: Vláčny a nadýchaný aj na druhý deň

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 1 kg hladkej múky
  • soľ
  • 2 kocky droždia
  • 20 dkg rozohriateho rastlinného tuku Hera
  • vlažné mlieko podľa potreby
  • 1 vanilínový cukor
  • 20 dkg kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • hrozienka
  • rum
  • mandle

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku dajte do misy, posypte soľou a zamiešajte. Uprostred urobte jamku, do ktorej vložíte rozdrobené droždie. To následne posypte trochou cukru, zalejte vlažným mliekom a počkajte, kým nevykysne kvások.
      2. Hneď ako uprostred vznikne krásny kvások, pridajte zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozohriatu vlažnú Heru, žĺtky a citrónovú kôru. Nakoniec prisypte hrozienka namočené v rume a zarobte cesto, ktoré musí ísť tzv. od varešky aj od misy – nesmie byť príliš riedke ani príliš tuhé. Cesto pred kysnutím poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a dajte do tepla kysnúť.
      3. Hneď ako cesto vykysne, rozdeľte ho na 4 diely. Utvorte bochníky a nechajte ich na plechu pokrytom papierom na pečenie ešte raz kysnúť. Pred vložením do rúry potrite bochníky vajíčkom, posypte mandľami a pečte v rúre dozlatista pri 180 °C cca 40 minút.
      4. Pred rozkrojením nechajte mazanec vychladnúť a potom ho uchovávajte pod vlhkou utierkou, aby zostal krásne vláčny. Dobrú chuť!