Veľkonočný mazanec: Vláčny a nadýchaný aj na druhý deň
Na žiadnom stole by počas Veľkej noci nemal chýbať mazanec. Ako ho však upiecť tak, aby nebol na druhý deň suchý a tvrdý? Prezradíme vám recept, s ktorým veľkonočný mazanec zostane vláčny aj ďalší deň po upečení.
- Čas prípravy20 minute
- 6 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 1 kg hladkej múky
- soľ
- 2 kocky droždia
- 20 dkg rozohriateho rastlinného tuku Hera
- vlažné mlieko podľa potreby
- 1 vanilínový cukor
- 20 dkg kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- citrónová kôra
- hrozienka
- rum
- mandle
Príprava
Postup prípravy
- Múku dajte do misy, posypte soľou a zamiešajte. Uprostred urobte jamku, do ktorej vložíte rozdrobené droždie. To následne posypte trochou cukru, zalejte vlažným mliekom a počkajte, kým nevykysne kvások.
- Hneď ako uprostred vznikne krásny kvások, pridajte zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozohriatu vlažnú Heru, žĺtky a citrónovú kôru. Nakoniec prisypte hrozienka namočené v rume a zarobte cesto, ktoré musí ísť tzv. od varešky aj od misy – nesmie byť príliš riedke ani príliš tuhé. Cesto pred kysnutím poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a dajte do tepla kysnúť.
- Hneď ako cesto vykysne, rozdeľte ho na 4 diely. Utvorte bochníky a nechajte ich na plechu pokrytom papierom na pečenie ešte raz kysnúť. Pred vložením do rúry potrite bochníky vajíčkom, posypte mandľami a pečte v rúre dozlatista pri 180 °C cca 40 minút.
- Pred rozkrojením nechajte mazanec vychladnúť a potom ho uchovávajte pod vlhkou utierkou, aby zostal krásne vláčny. Dobrú chuť!