Kysnuté veľkonočné vence s vajíčkami
Prevoňajte svoj domov čerstvým pečivom. Vyskúšajte náš recept na veľkonočné vence, ktoré sú skvelé na raňajky aj pre vinšovníkov. Ich príprava je božsky jednoduchá. Obzvlášť keď vám s pečením pomôžu malí pomocníci.
Čas prípravy20 minute
6 porce

Prísady
Zoznam ingrediencií
- 300 ml polotučného mlieka
 - 100 g Hery Maslová príchuť
 - 42 g čerstvého droždia alebo sušeného droždia
 - štipka soli
 - 2 vajcia
 - 100 g práškového cukru
 - 500 g pšeničnej chlebovej múky
 - 1 vajce + 2 lyžice mlieka na potretie
 - 6 farebných alebo prírodných vajíčok na ozdobenie
 - farebné cukrové ozdoby
 
Príprava
Postup prípravy
- Mlieko spolu s Herou dajte do hrnca na platňu a zahrievajte, kým sa Hera nerozpustí. Potom nechajte vychladnúť. Pridajte do mlieka lyžicu cukru a rozdrobte droždie. Nechajte v pokoji stáť, kým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny.
 - V mise kuchynského robota zmiešajte múku so štipkou soli a cukrom. Pridajte vajcia a mlieko s kváskom. Vymiešajte pevné, nelepivé cesto. Prikryte misu utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
 - Vykysnuté cesto vyklopte na dosku. Rozdeľte na šesť rovnakých dielov a potom ešte každý diel napoly. Z dvoch pripravených kúskov cesta vyvaľkajte dva „hady“ dlhé asi 35 cm. Prepleťte ich a spojte do venca. Tento postup opakujte s každým dielom, takže vytvarujete celkovo 6 vencov. Vence dajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ďalšiu hodinu kysnúť na plechu.
 - Nakysnuté vence potrite vajíčkom rozšľahaným s mliekom. Pripravené vajíčka potrite zľahka olejom (aby sa veľmi neprilepili k cestu) a dajte do stredu venca. Cesto ozdobte farebnými cukrovými ozdobami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 20 – 25 minút. Po upečení stačí nechať vence vychladnúť a môžete sa do nich s chuťou pustiť!
 




