Bábovka Babatekvica
Halloweenska dekorácia a zároveň dezert. Vyskúšajte našu Babatekvicu.
- Čas prípravy45 minute
- 24 porce
Prísady
Na cesto:
- 2× 300 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 2× 300 g kryštálového cukru
- 2× pár kvapiek vanilkového extraktu
- 2× 6 vajíčok
- 2× 400 g polohrubej múky
- 2× 50 g mletých lieskových orieškov
- 2× 30 g kakaa
- 2× 1 balíček prášku do pečiva
- 2× 1 štipka soli
- 2× 150 ml mlieka
Na dozdobenie:
- 200 g marcipánovej hmoty
- zelené potravinárske farbivo
- oranžové potravinárske farbivo
- 2 – 3 PL pomarančového džúsu
- 200 g práškového cukru
Príprava
Postup prípravy
- Základom receptu sú dve bábovky. Najlepšie je piecť bábovky postupne. Rúru predhrejte na 180 °C (160 °C teplovzdušnú). Následne nádobu vymažte Herou a vysypte múkou.
- Heru, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte ručným mixérom a postupne pridávajte vajcia. Do cesta pridajte múku, mleté lieskové oriešky, kakao, prášok do pečiva a štipku soli v dvoch dávkach. Postupne do cesta prilievajte aj mlieko. Cesto potom nalejte do pripravenej formy na bábovku a vložte do spodnej časti predhriatej rúry na cca 60 minút. Či je bábovka hotová, skontrolujte pomocou drevenej špajle, ktorú zapichnete do bábovky. Následne ju nechajte vychladnúť, kým sa neuvoľní z formy, a potom ju dajte vychladiť do chladničky. Rovnaký postup platí aj pre druhú bábovku.
- Zafarbite si marcipánovú hmotu nazeleno a vytvarujte hrubú stopku tekvice.
- Obom bábovkám zarovnajte spodok tak, aby na seba pasovali. Potom z nich vytvorte „tekvicu“. Vzniknutý otvor vyplňte kuchynskou papierovou utierkou tak, aby marcipánová stopka držala čo najlepšie. Na výrobu oranžovej polevy rozmiešajte pomarančový džús s oranžovým potravinárskym farbivom a práškovým cukrom do krémovej konzistencie. Následne ním prelejte bábovku. Zaschnutá poleva pripevní stopku k bábovke a budete môcť vytiahnuť papierovú utierku.