Mramorová bábovka
Recept už asi poznáte naspamäť, ale radšej vám ho sem dáme. Mimochodom, tiež sa vždy tešíte, ako bude vyzerať po reze?
Čas prípravy15 minute
12 porce

Prísady
Na cesto:
- 180 g Hery maslovej + na vymastenie
- 330 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 330 g polohrubej múky
- 125 ml mlieka
- 1 lyžica kakaového prášku
- 4 lyžice hrubej múky na vysypanie formy
Príprava
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte formu. Vymastite Herou maslovou a vysypte hrubou múkou. Rúru si predhrejte na 160 °C.
- Heru maslovú šľahajte asi 2 minúty, potom pridajte od oka odmerané 2 tretiny cukru a dohromady s Herou maslovou šľahajte približne 10 minút. Hera maslová by mala nabrať na objeme. Postupne začnite pridávať žĺtky.
- Múku zapracovávajte postupne a striedavo s mliekom. Tento krok je lepšie robiť vareškou, aby ste nepripravili cesto mixérom o vzduchové bubliny. Z bielkov a štipky zvyšného cukru ušľahajte mäkký sneh. Potom začnite po lyžiciach pridávať zvyšný cukor a pokračujte v šľahaní, dokiaľ nebude sneh hustý.
- Vzniknutý sneh primiešajte opatrne do cesta. Zo vzniknutého cesta oddeľte jednu tretinu a tú zmiešajte s kakaom.
- Cesto do formy nalievajte striedavo. Prvú 1/3 svetlého cesta, potom 1/2 hnedého, potom 2/3 svetlého, zvyšok hnedého a celé to zalejte poslednou tretinou svetlého cesta.
- Bábovku vložte do vyhriatej rúry a pečte 50 minút. Ak budete chcieť skontrolovať, či je už bábovka upečená, použite trik so špajľou.
