use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Banánovo-karamelové cupcakes

Tieto cupcakes sú samé prekvapenie. Dole chrumkavý sušienkový korpus, v banánovom ceste ukrytá karamelka a hore vynikajúci banánový krém.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy1 ure
  • 12 porce
recipe image Banánovo-karamelové cupcakes

Prísady

Na korpus a karamelu:
  • -    200 g Hery maslovej, mäkkej
  • 75 g tmavého cukru
  • -    198 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • -    100 g kryštálového cukru
  • -    140 g hladkej múky
  • -    1 ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • -    1/8 lyžičky soli
  • -    1/3 lyžičky sódy
  • -    2 veľké vajcia
  • -    ½ zrelého banánu
  • -    1 lyžica plnotučného mlieka
Na sušienkový základ:
  • -    25 g Hery maslovej, roztopenej
  • -    88 g sušienok (najlepšie menej sladké, drobivejšie, s vlákninou)
  • -    0,5 lyžice zlatého sirupu (možno nahradiť medom)
Na banánový krém:
  • -    250 ml plnotučného mlieka
  • -    1 vrecko banánového pudingu
  • -    60 g krupicového cukru
  • -    200 g Hery maslovej, mäkkej
Na dozdobenie:
  • -    banán
  • -    horká čokoláda

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Rúru predhrejte na 170 °C.
      2. 75 gramov Hery maslovej a 75 gramov cukru dajte do kastrólika s hrubším dnom a zahrejte na strednom ohni, dokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte kondenzované mlieko a priveďte do varu. Potom na miernom ohni varte 3 – 4 minúty, alebo dokiaľ nie je zmes tmavo zlatá. Stále miešajte, dokiaľ zmes nedosiahne konzistenciu karamelky.
      3. Na sušienkový základ roztopte Heru maslovú v menšom kastróliku. Potom rozdrobte sušienky. Nakoniec obidve ingrediencie zmiešajte a pridajte zlatý sirup. Zmes spracujte a do každého košíčka dajte asi 1 lyžicu. Poriadne zatlačte na dno košíčka, aby ste vytvorili peknú a pevnú sušienkovú základňu.
      4. Zmiešajte všetky suché ingrediencie. Postupne do suchej zmesi pridávajte zvyšné množstvo Hery maslovej, vajíčka a roztlačený banán. Šľahajte asi 1,5 minúty.  Následne vmiešajte mlieko a šľahajte asi 30 sekúnd, alebo dokiaľ nie sú všetky ingrediencie krásne spojené.  Košíčky plňte do ¾ ich výšky.  Pečte približne 20 minút, alebo dokiaľ špajľa z cesta nevyjde suchá. Keď sú košíčky upečené, nechajte ich ešte 5 minút na plechu a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku.
      5. Do vychladnutých košíčkov urobte lyžicou malú jamku a tú naplňte pripravenou karamelkou.
      6. Puding pripravte podľa návodu na obale. Varte, dokiaľ puding nezhustne a neprevarí sa (týmto sa zbavíte chuti škrobu). Pripravený puding prelejte do nehrdzavejúcej misky a nechajte ho úplne vychladnúť. Je dôležité predísť vytvoreniu kože, preto misu buď zakryte potravinárskou fóliou, alebo povrch pudingu poprášte práškovým cukrom. Puding občas premiešajte metličkou. Do vychladnutého pudingu vmiešajte po kúskoch Heru maslovú a šľahajte, dokiaľ nevznikne hladký krém. Krém dajte na pol hodiny vychladiť do chladničky. Vychladnutý krém naneste na košíčky a ozdobte nakrájaným banánom a nastrúhanou čokoládou.