use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Karamelovo-jablkové cupcakes

Ako sa hovorí - koľko cupcakes poznáte, toľko krát ste pekárom. Vďaka jablkám, ktoré sú v ceste, sú tieto krásne vláčne. Nedá sa nič robiť, je načase ich vyskúšať.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy1 ure
  • 12 porce
recipe image Karamelovo-jablkové cupcakes

Prísady

Na cesto:
  • -    150 g jabĺk, olúpaných a zbavených jadrovníkov
  • -    125 g hladkej múky
  • -    1 ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • -    štipku soli
  • -    ¼ lyžičky sódy
  • -    125 g kryštálového cukru
  • -    125 g Hery maslovej, mäkkej
  • -    3 menšie vajíčka
  • -    1 lyžica melasy (možno nahradiť medom)
  • -    150 ml jablkového džúsu
Na karamelizované jabĺčka:
  • -    110 g jabĺk, olúpaných a zbavených jadrovníkov
  • -    20 g Hery maslovej, nakrájanej na kocky
  • -    35 g jemného tmavého cukru
  • -    35 ml vysokopercentnej smotany na šľahanie (ideálne 40 %, ale stačí aj 33 %)
Smotanový krém:
  • -    250 ml plnotučného mlieka
  • -    1 vrecko smotanového pudingu
  • -    60 g krupicového cukru
  • -    200 g Hery maslovej, mäkkej

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Rúru predhrejte na 170 °C. Najprv si nakrájajte jablká na menšie kocky. Potom ich preložte do sitka a pomocou lyžice ich stlačte, aby ste z nich odstránili prípadnú prebytočnú šťavu. Odložte nabok. Do šľahacej misy si preosejte všetky suché ingrediencie, pridajte mäkkú Heru maslovú a vajíčka a šľahajte asi 1,5 minúty. Potom k zmesi pridajte jablkový džús a melasu. Ešte raz prešľahajte, nech je cesto hladké. Do takto pripraveného cesta pridajte aj jablká a prešľahajte.  Košíčky naplňte asi do ¾ ich výšky.  Pečte približne 20 minút, alebo dokiaľ špajľa z cesta nevyjde suchá. Keď sú košíčky upečené, nechajte ich ešte 5 minút na plechu. Potom premiestnite na chladiacu mriežku.
      2. Puding pripravte podľa návodu na obale. Varte, dokiaľ puding nezhustne a neprevarí sa (týmto sa zbavíte chuti škrobu). Pripravený puding prelejte do nehrdzavejúcej misky a nechajte ho úplne vychladnúť. Je dôležité predísť vytvoreniu kože, preto misu buď zakryte potravinárskou fóliou, alebo povrch pudingu poprášte práškovým cukrom. Pri chladnutí puding občas metličkou jemne prešľahajte.  Do vychladnutého pudingu vmiešajte po kúskoch Heru maslovú a šľahajte, dokiaľ vám nevznikne hladký krém.
      3. Jablká pokrájajte na menšie kúsky, preložte do menšieho hrubostenného kastrólika a zahrievajte na strednom plameni. Pridajte Heru maslovú, tmavý cukor a priveďte do varu.  Potom oheň stlmte a nechajte pomaly variť asi 5 – 6 minút, alebo dokiaľ sa karamel nezafarbí do krásnej jantárovej farby.  Karamel odstráňte z ohňa a pomocou metličky vmiešajte smotanu, potom nechajte úplne vychladnúť. Celá zmes ešte krásne zhustne.
      4. Cupcakes ozdobte pripraveným krémom a karamelizovanými jabĺčkami. Na ozvláštnenie môžete do krému karamelizované jabĺčka rovno zamiešať.