Buchtičky s vanilkovým krémom
Vyšvihnite sa pred ostatnými členmi domácnosti a pripravte poctivé domáce buchtičky s krémom. Pozor, žiadne podvádzanie pudingom alebo kupovanými polotovarmi.
- Čas prípravy50 minute
- 4 porce
Prísady
Na buchtičky
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1 vrecúško sušeného droždia
- 100 g cukru krupice
- 1 vajce
- 125 g Hery maslová príchuť
- štipka soli
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
Na dokončenie
- 1 lyžica Hery maslová príchuť na vymastenie pekáča
- 2 lyžica Hery maslová príchuť + 1 lyžica rumu na potretie
Na krém
- 800 ml plnotučného mlieka
- 1 tobolka vanilky
- 3 žĺtky
- 100 g trstinového alebo bieleho cukru krupice
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Príprava
Postup prípravy
- Začnite s prípravou buchtičiek. Mlieko ohrejte tak, aby bolo vlažné. Do misy, ideálne do misy kuchynského robota, dajte obe múky, štipku soli, cukor, droždie aj vajce. Nakoniec pridajte rozpustenú, ale už vychladenú Heru.
- Vymiešajte nelepivé, hladké cesto.
- Misu prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto krásne zväčší svoj objem. Z vykysnutého cesta oddeľujte kúsky, z ktorých vyvaľkáte guľky. Tie skladajte vedľa seba do pekáčika vymasteného Herou. Guľky skladajte s rozostupmi asi 1 cm. Ešte vykysnú.
- Keď máte celé cesto spracované, prikryte pekáč utierkou a nechajte ešte pol hodiny kysnúť. Môžete tiež použiť kysnutie v rúre. Pekáč neprikrývajte, ale dajte do rúry vyhriatej na 40 °C a tam nechajte pol hodiny.
- Rúru predhrejte na 160 °C. Vložte do nej vykysnuté buchtičky a nechajte piecť 35 – 40 minút dozlatista.
- Hotové buchtičky po vytiahnutí z rúry potrite zmesou rozpustenej Hery a rumu. Budú krásne lesklé a budú voňať.
- Pripravte si krém.
- Mlieko dajte do hrnca na platňu a vyškrabnite doň semienka z tobolky vanilky. Tobolku dajte tiež vyvariť do mlieka. Začnite zahrievať a na strednej teplote varte asi päť minút. Vyberte tobolku.
- Pripravte si žĺtky. Tie dajte do misky a pridajte cukor. Metličkou miešajte tak dlho, kým zmes nezhustne a nebude svetlejšia. Potom pridajte škrob a ešte premiešajte metličkou.
- Mlieko v hrnci priveďte do varu a stiahnite teplotu. Žĺtkovú zmes pomaly pridávajte do mlieka a stále miešajte metličkou. Pokračujte tak dlho, kým nebude celá žĺtková zmes v mlieku.
- Pri miernej teplote varte tak dlho, kým zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Hotovým vanilkovým krémom zalejte buchtičky na tanieri a ihneď podávajte.