Honzáky
Honzove buchty - s čím ich máte radšej, s tvarohom alebo s lekvárom? My oboje!
- Čas prípravy25 minute
- 24 porce
Prísady
Na cesto:
- 150 g rastlinného tuku Hera
- 130 g krupicového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 kocka droždia (42 g)
- 200 ml mlieka
- 500 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- na potretie rastlinný tuk Hera
Na tvarohovú náplň:
- 250 g tvarohu v kocke
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
Na lekvárovú náplň:
- 1 pohár lekváru
Príprava
Postup prípravy
- Z droždia, dvoch lyžíc múky, lyžice cukru a trochy vlažného mlieka pripravte kvások a na teplom mieste ho nechajte vzísť. Zvyšnú múku s cukrom nasypte do misy. Pridajte kvások, vanilkový cukor, vajce, vychladenú rozpustenú Heru a štipku soli. Postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko a vypracujte vláčne cesto, ktoré potom nechajte v teple vykysnúť.
- Polovicu cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát. Pokrájajte na dieliky a naplňte náplňou – tvarohovou alebo lekvárovou. Každý dielik zabaľte tak, aby vám náplň nikde nevytekala. Vytvorené buchty potrite poriadne zo všetkých strán rozpustenou Herou a skladajte tesne vedľa seba do vopred vymasteného pekáča. Pekáč je potrebné vymazať vrátane stien. S druhou polovicou urobte to isté.
- V pekáčiku nechajte buchty ešte asi 15 minút kysnúť. V rúre vyhriatej na 170 °C ich potom pečte asi 25 minút podľa typu rúry. Po vybratí z rúry potrite buchty zvyškom Hery. Vychladené buchtičky podávajte pocukrované.