Ryžový nákyp
Obľúbené jedlo našich detí. Vyskúšajte náš ryžový nákyp prevoňaný korením s chrumkavou vrstvou na povrchu. Hodí sa nie len ako hlavné jedlo, ale vďaka servírovaniu do menších formičiek aj ako vynikajúci dezert.
- Čas prípravy35 minute
- 4 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- - 200 g guľatozrnnej ryže
- - 50 g Hery maslovej
- - 500 – 700 ml mlieka (podľa druhu ryže – každá má inú nasiakavosť)
- - niekoľko toboliek kardamómu či hviezdičiek badiánu, kúsok celej škorice
- - 80 g hrozienok, najlepšie žltých
- - 100 g prírodného cukru
- - Heru maslovú na vymastenie formičiek
Príprava
Postup prípravy
- Ryžu prepláchnite – najlepšie v cedidle – nechajte odkvapkať a vysušiť. V hrnci rozohrejte Heru maslovú a ryžu na nej osmažte. Premiešajte, aby sa zrnká obalili roztopenou Herou. Prilejte mlieko s korením a na miernom ohni povarte asi štvrť hodiny. Potom vmiešajte hrozienka a varte ešte tak desať minút (podľa potreby dolejte mlieko)
- Zapnite gril v rúre alebo ju predhrejte na najvyšší stupeň. Ryžovú zmes rozdeľte do vymastených zapekacích formičiek alebo dajte do jednej väčšej formy a posypte cukrom. Vložte pod gril a krátko (asi tri minúty) zapečte, aby cukor skaramelizoval.
TIP: do ryže môžete pridať i ovocie.