use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Citrónový nadýchaný zákusok s ovsenými vločkami

Svieži koláč s citrónovou penou a základom z ovsených vločiek je to pravé pre všetkých, ktorí nemajú radi presladené dezerty.
  • 1 ure 10 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 12 porce
recipe image Citrónový nadýchaný zákusok s ovsenými vločkami

Prísady

Na cesto:
  • 5 dkg ovsených vločiek
  • 15 dkg polohrubej múky
  • 25 dkg rastlinného tuku Hera
  • 8 dkg hnedého cukru
  • 3 žĺtka
Suroviny na citrónovú penu:
  • Strúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • 3 dl šľahačkovej smotany
  • 175 g jogurtu (1 malý jogurt)
  • 1 dkg želatíny
  • 1 dcl studenej vody
  • 5 dkg glukózového sirupu alebo osladiť niekoľkými kvapkami sladidla

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto s výnimkou vajec. Nakoniec pridáme vaječné žĺtky a rukami vypracujeme cesto.
      2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme valčekom cesto tak, aby sa zmestilo do pripravenej okrúhlej formy. Cesto vložíme naspodok formy, rukami ho utľapkáme tak, aby pokrývalo celú plochu a dáme na 30 minút odpočívať do chladničky. Cesto potom bude vláčnejšie. Do zlatista pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180° Celzia.
      3. Pred tým, ako začneme pripravovať citrónovú penu, necháme v studenej vode napučať želatínu. Potom ju za stáleho miešania rozpustíme na miernom ohni alebo v mikrovlnnej rúre, až kým sa želatína nerozpustí a nezostane číra. V mise zmiešame jogurt, citrónovú šťavu a strúhanú citrónovú kôru. Osladíme glukózovým sirupom alebo sladidlom. Šľahačku vyšľaháme do tuha a pridáme do jogurtovej zmesi. Dve polievkové lyžice krému pridáme do rozpustenej teplej želatíny a tú nakoniec zmiešame so zvyšným šľahačkovo-jogurtovým krémom.
      4. Krém rozotrieme na vychladnuté cesto a hotový koláč odložíme do chladničky, aby mohol krém poriadne stuhnúť.
      Náš tip Ak vám zostalo cesto, znova ho rukami zapracujte dohromady, vyvaľkajte ho, postrúhajte na hrubom strúhadle, vysypte na pečiaci papier a upečte. Tesne pred podávaním môžete týmito chrumkavými kúskami cesta posypať koláč.