Citrónový nadýchaný zákusok s ovsenými vločkami
Svieži koláč s citrónovou penou a základom z ovsených vločiek je to pravé pre všetkých, ktorí nemajú radi presladené dezerty.
- Čas prípravy40 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 5 dkg ovsených vločiek
- 15 dkg polohrubej múky
- 25 dkg rastlinného tuku Hera
- 8 dkg hnedého cukru
- 3 žĺtka
Suroviny na citrónovú penu:
- Strúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- 3 dl šľahačkovej smotany
- 175 g jogurtu (1 malý jogurt)
- 1 dkg želatíny
- 1 dcl studenej vody
- 5 dkg glukózového sirupu alebo osladiť niekoľkými kvapkami sladidla
Príprava
Postup prípravy
- Vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny na cesto s výnimkou vajec. Nakoniec pridáme vaječné žĺtky a rukami vypracujeme cesto.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme valčekom cesto tak, aby sa zmestilo do pripravenej okrúhlej formy. Cesto vložíme naspodok formy, rukami ho utľapkáme tak, aby pokrývalo celú plochu a dáme na 30 minút odpočívať do chladničky. Cesto potom bude vláčnejšie. Do zlatista pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180° Celzia.
- Pred tým, ako začneme pripravovať citrónovú penu, necháme v studenej vode napučať želatínu. Potom ju za stáleho miešania rozpustíme na miernom ohni alebo v mikrovlnnej rúre, až kým sa želatína nerozpustí a nezostane číra. V mise zmiešame jogurt, citrónovú šťavu a strúhanú citrónovú kôru. Osladíme glukózovým sirupom alebo sladidlom. Šľahačku vyšľaháme do tuha a pridáme do jogurtovej zmesi. Dve polievkové lyžice krému pridáme do rozpustenej teplej želatíny a tú nakoniec zmiešame so zvyšným šľahačkovo-jogurtovým krémom.
- Krém rozotrieme na vychladnuté cesto a hotový koláč odložíme do chladničky, aby mohol krém poriadne stuhnúť.
Náš tip Ak vám zostalo cesto, znova ho rukami zapracujte dohromady, vyvaľkajte ho, postrúhajte na hrubom strúhadle, vysypte na pečiaci papier a upečte. Tesne pred podávaním môžete týmito chrumkavými kúskami cesta posypať koláč.