Hruškový koláč s koreneným sirupom
Potrápte susedov - tento voňavý hruškový koláč vám budú závidieť všetci naokolo.
Čas prípravy40 minute
12 porce

Prísady
Na sladké hrušky a korenený sirup
- 800 g veľkých hrušiek
- 750 ml bieleho vína (ideálne Muscadet alebo napríklad Sauvignon)
- 150 g trstinového cukru
- 10 guliek čierneho korenia
- 5 klinčekov
- 1 kus škorice
- 1 tobolka vanilky
Na cesto
- 4 vajcia
- 150 g cukru krupice
- 300 g polohrubej múky
- 200 ml smotany na šlehanie
- 80 g rozpustenej Hery maslová príchuť
- 1 práok do pečiva
- 30 g kvalitnější čokolády s malou kávou
- Hera a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Príprava
Postup prípravy
- Veľké hrušky olúpte, rozkrojte na štvrtiny a vyrežte jadrovník. Vo veľkom (pokojne nižšom) hrnci, zmiešajte víno, trstinový cukor a korenie. Tobolku vanilky prekrojte pozdĺžne na polovicu, semienka špičkou noža zoškrabnite a dajte aj do vína. Pridajte aj celý zvyšok tobolky, nech sa ešte vyvarí. Varte naplno, kým sa nerozpustí cukor.
- Pridajte hrušky, stlmte teplotu a varte asi desať minút. Hrušky musia zmäknúť, ale nesmú sa rozvariť. Hrušky vytiahnite z vínneho sirupu, korenie tam zatiaľ nechajte. Zvýšte teplotu, nech sa vyvarí trochu tekutiny. Sirup takto zhustne a to presne potrebujeme. Medzi tým, čo sa víno varí, tak všetky hrušky narežte. Položte ich na dosku na krájanie, dole stranou, na ktorej bol jadrovník. Do hrušky urobte zárezy, po jej šírke, nie veľmi hlboké, aby ste hrušku neprerezali. Zárezy robte dosť blízko pri sebe, nahusto.
- Vo veľkej mise rozmiešajte metličkou vajcia a cukor. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec smotanu a rozpustenú Heru. Vymiešajte hladké cesto. Nakoniec pridajte nastrúhanú čokoládu. Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Okrúhlu formu na koláč si vymažte Herou a vysypte múkou. Nalejte do nej cesto. Do cesta naukladajte hrušky. Na fotke koláča pred upečením vidíte, ako hrušky narezať. Keď vám pár kúskov hrušiek zostane, tak ich nakrájajte na plátky a dajte na všetky možné voľné miesta v ceste.
- Pečte 30 minút na 180 °C. Teraz príde na rad vínny sirup. Toho by vám po zvarení malo zostať asi 150 – 200 ml. Vyberte z neho korenie. Sirupom polejte celý koláč, ktorý potom vrátite do rúry.
- Dopekajte na 200 °C ďalších 10 – 15 minút. Koláč krásne zozlatne a sirup sa postará o to, aby bol úžasne šťavnatý.
Náš tip: Pri podávaní prelejte koláč trochou rozpustenej čokolády
