Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládová torta nielen na Veľkú noc

Viac čokoládová už azda ani nemôže byť. Po tejto čokoládovej torte sa budete olizovať za ušami pekne dlho! Chutí totiž ešte lepšie, než vyzerá. Pripravte ju napríklad vinšovníkom na Veľkú noc.
  • 2 ure
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Čokoládová torta nielen na Veľkú noc

Prísady

Cesto
  • 600 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 100 g kvalitného kakaového prášku
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 4 vajcia
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 200 g Hery Maslová príchuť
  • 500 ml horúcej vody
Krém a dekorácie
  • 750 g mascarpone
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 400 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa
  • ľubovoľné množstvo čokoládových vajíčok (rôzne veľkosti)

Nutritional facts

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

Postup prípravy
  1. Vo veľkej mise zmiešajte všetky sypké suroviny a dôkladne ich premiešajte. Heru rozpusťte v hrnci a nechajte ju vychladnúť. V menšej miske prešľahajte mlieko s vajcami metličkou a následne pridajte rozpustenú Heru. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  2. Tekutú časť pridajte do misy so sypkými surovinami. Premiešajte. Vznikne hustá zmes, ktorú rozriedite horúcou vodou. Dôkladne všetko ešte raz premiešajte. Cesto bude redšie, ale žiadnu paniku. Pripravte si roztváraciu tortovú formu s priemerom 26 alebo 28 cm. Vyložte jej dno aj boky papierom na pečenie a nalejte do nej pripravené cesto.
  3. Zmes pečte zhruba 90 minút. Neľakajte sa zmien, povrch korpusu veľmi vyskočí a bude popraskaný. Všetko však spoľahlivo zamaskujete krémom. Korpus nechajte úplne vychladnúť. Ak máte čas – ideálne do druhého dňa.
  4. Keď máte hotový korpus, pripravte si krém: Základom je mascarpone a čokoládová ganache, čo je zmes smotany a čokolády. Smotanu dajte do hrnca na platňu a priveďte do varu. Vypnite platňu a nalámte do smotany čokoládu. Zmes nechajte päť minút stáť a potom vymiešajte metličkou do hladkej čokoládovej hmoty. Nechajte vychladnúť.
  5. Do misy robota so šľahacou metlou dajte mascarpone a pridajte ganache (musí byť vlažná, takmer studená). Všetko vyšľahajte na vysoké otáčky do čokoládového krému.
  6. Korpus torty prekrojte štyrikrát alebo päťkrát, ako vám to vyjde. Na jednotlivé vrstvy natrite krémom. Kto chce, môže použiť aj marmeládu. Celú tortu potrite krémom a pekne uhlaďte. Na záver všetko ozdobte čokoládovými vajíčkami. Nechajte vychladiť v chladničke a potom už si len vychutnajte každý kúsok tejto extra čokoládovej torty!