use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Croissant

Čo si budeme hovoriť, urobiť domáce lístkové cesto nie je vôbec hračka. Možno to dokonca bude chcieť niekoľko pokusov. Ale akonáhle sa to raz naučíte, budete raňajkovať domáce croissanty každý víkend.
  • 3 ure 20 minute
  • Čas prípravy35 minute
  • 20 porce
recipe image Croissant

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • - 350 ml vlažného mlieka
  • - 50 g kryštálového cukru
  • - 14 g sušeného droždia (2 balíčky)
  • - 600 g hladkej múky
  • - 250 g Hery maslovej
  • - ½ lyžice soli
  • - 1 vajce (na potretie)

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Zmiešajte mlieko s cukrom a droždím a na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások. Hotový kvások zmiešajte s múkou, soľou a vypracujte hladké cesto. Cesto preložte na pomúčenú dosku a za občasného prisypávania múky hneťte rukami. Cesto by malo byť hladké a trochu lepivé. Hotové cesto nechajte cca 2 hodiny pod utierkou vykysnúť.  Medzitým na papier na pečenie položte Heru maslovú a prikryte ďalším papierom. Pomocou valčeka vytvorte štvorec s rozmermi cca 20 x 20 cm a dajte ho vychladiť.
      2. Po uplynulom čase cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru štvorca (30 x 30 cm). Do stredu položte štvorec rozvaľkanej Hery maslovej, položte ho našikmo a okraje cesta preložte cez Heru maslovú do tvaru obálky – Hera maslová nebude vôbec vidieť. Rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Obdĺžnik na trikrát poskladajte a následne preložte na polovicu, vznikne vám kocka. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky vychladiť na hodinu. Po hodine cesto opäť rozvaľkajte a znova poskladajte a dajte do chladničky. Toto opakujte ešte dvakrát.
      3. Keď uplynie posledná hodina chladenia, rozdeľte cesto na dve polovice a každú vyvaľkajte do tvaru úzkeho obdĺžnika. Tieto obdĺžniky rozkrájajte na dlhé úzke trojuholníky. A môžete začať zamotávať. Motajte od širšej strany k špičke. Z tejto dávky cesta by vám malo vyjsť cca 20 mini croissantov. Hotové croissanty pokladajte na vopred vymastený plech, zakryte ich a nechajte ešte cca hodinu kysnúť. Pred pečením ešte potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca 15 minút.